Un grup de jurnaliști români din Botoșani a efectuat o vizită de informare la Bălți. Periplul s-a axat în special, pe vizitarea Zonei Economice Libere din municipiu. Delegația a fost condusă de primarul orașului Botoșani, Cătălin Flutur. Potrivit lui, prin intermediul jurnaliștilor români va fi informat guvernul de la București despre faptul, cum a reușit Chișinăul să atragă investiții străine prin crearea unor astfel de zone.
CĂTĂLIN FLUTUR, PRIMARDE BOTOȘANI: ”Vreau să împărtășesc colegilor mei din presă, care pînă la urmă sunt cei mai buni soli la ceea ce văd. Eu pot să văd într-un fel, ei altfel. Poate vor sesibiliza guvernul și vor fi create măsuri similare. Zona Economică Liberă de la Bălți este un model”.
De asemenea delegația română s-a întânit și viceprimarul de Bălți, Igor Șeremet, care le-a explicat jurnaliștilor despre avantajele economice ZEL Bălți pentru municipiu.
IGOR ȘEREMET, VICEPRIMAR DE BĂLȚI: ”Câștigul cel mai mare este un motiv de aține oamenii acasă. Venirea unor rezidenți noi condiționează venirea unor rezidenți noi. Omul are un loc stabil de muncă pe loc nu emigrează. Dăcă este salariu este și consum în municipiu. Proporțional se dezvoltă și transportul public și alte servicii. Din punct de vedere al impozitării, nu știu care este sistemul fiscal din România. La noi este parțial, doar din impozitul parțial pe venit pe persoană fizică vine din bugetul central. Taxele pentru amenajare vin în bugetul local. Grație acestor rezidenți crește venitul în bugetul local”.
Redactorul ziarului Monitorul de Botoșani, Cătălin Moraru spune că, este interesat de faptul cum funționează Zona Economică Liberă din Bălți. El vrea să știerdacă este posipilă deschiderea unei astfel de zone la Botoșani, care este o zonă săracă a României.
Cătălin Moraru: ”Scopul principal este să vizitez Zona Economică Liberă de la Bălți. Mă interesează cum ați făcut și dacă este posibi așa ceva la Botoșani, care este o zonă săracă a României”.
Zona economică liberă „Bălți” (abreviat ZEL Bălți) a fost lansată la la 26 mai 2010, și reprezintă a șaptea zonă economică liberădin Republica Moldova. La primul semestru al anului 2017, volumul total de la fondare al investițiilor în ZEL a constituit peste 110 milioane de dolari.
Comentariile sunt închise