S-a votat scoaterea SIS-ului din subordinea preșidenției. Pe fundalul îmbrâncelilor, fluierăturilor și huiduielilor din partea deputaților din opoziție, socialiștii și partidul ,,Șor” au votat pentru trecerea SIS-ului în subordinea parlamentului în 2 lecturi. Tot azi cele 2 formațiuni politice au votat mai multe proiecte de lege, fără a fi examinate și prezentate în plen. Asta în pofida protestelor de afară și piedicilor din partea opoziției.
Tot astăzi Maia Sandu a chemat sute de oameni în fața Parlamentului pentru a-și apăra votul și drepturile. Potrivit președintelui ales al R.Moldova majoritatea PSRM-ȘOR calcă în picioare votul poporului. Mulțimea a scandat ,,JOS Mafia” și ,,Vrem Anticipate”.
Pe fundalul protestelor de afară, deputații PAS și Da au încercat cu orice preț să împiedice votarea mai multor proiecte de lege de către socialiști și cei din partidul Șor, printre care proiectul de lege pentru ca Serviciul de Informații și Securitate să revină în subordinea Parlamentului. Astfel, ședința plenară a fost întreruptă de 2 ori pentru o pauză a câte o oră, după ce în Parlament au fost îmbrânceli și a fost deteriorat echipamentul tehnic. Sergiu Litvinenco și Igor Grosu au anunțat că toate proiectele de astăzi 3 decembrie sunt neregulamentare.
După prima pauză, ședința parlamentului a fost reluată. Însă la doar câteva minute aceasta a fost din nou întreruptă, după ce Igor Grosu a stropit cu apă socialițtii, iar microfonul de la tribuna centrală a fost rupt.
Până la acest incident în Parlament au fost îmbrânceli, chiar în timp ce vicepremierul Finanțelor, Serghei Pușcuță, prezenta proiectul de lege privind politica bugetar-fiscală pentru anul 2021. Potrivit portalului Deschide.md cei din opoziție nu au fost de acord cu propunerea lui Vlad Bastrîncea, vicepreședinte al Parlamentului ca în ședința plenară să fie examinate bugetele pentru anul 2021 mai apoi biroul permanent să se întrunească în ședință și să decidă asupra subiectelor ulterioare și au blocat audierea ministrului finanțelor. Drept consecință Vlad Bătrâncea a anunțat pauză de o oră în ședința Parlamentului.
Ieri, 2 decembrie președintele ales al R.Moldova, Maia Sandu a chemat oamenii în stradă pentru a-și apăra votul din 15 noiembrie. Asta deși pe parcursul ultimelor săptămâni, zilnic se înregistrează peste 1500 de cazuri noi de coronavirus. Potrivit unei postări pe rețelele de socializare, echipa PAS a pregătit scuarul din fața Parlamentului, pentru ca oamenii să protesteze păstrând distanța fizică, de asemenea au fost oferite măști de protecție. După anunțul, Partidului ,,Acțiune și Solidaritate”, mai mulți politicieni au ieșit și ei cu îndemnuri către oameni de a veni la proteste, printre care deputatul Octavian Țîcu și primarul de Bălți, Renato Usatîi.
Motivul organizării protestului a servit, proiectul de lege al socialiștilor, prin care Serviciul de Informații și Securitate (SIS) este mutat de la președinție, în subordinea Parlamentului.
Menționăm că această inițiativă legislativă vine odată ce președintele în exercițiu al R. Moldova, Igor Dodon a pierdut alegerile prezidențiale în fața candidatei PAS, Maia Sandu.
Autorii proiectului de lege privind SIS – cel care a provocat protestul de joi – sunt aceeași care în iunie 2019 au elaborat proiectul de modificare a Legii SIS, prin care activitatea Serviciului a trecut în coordonarea șefului statului. Este vorba despre deputații socialiști Vasile Bolea și Grigore Novac, scrie Ziarul de gardă.
Proiectul aprobat atunci prevede că directorul instituției este numit în funcție și demis din funcție de către Parlament, la propunerea președintelui R. Moldova, iar activitatea instituției să fie coordonată de către șeful statului, în limitele competenței sale, fiind supusă controlului parlamentar.
Deputatul socialist Vasile Bolea a motivat schimbarea Serviciul de Informații și Securitate din subordinea președintelui în cea a Parlamentului, pentru că Maia Sandu deține și cetățenia României, transmite Ziarul de Gardă. Asta deși însăși proiectul de lege nu prevede acest lucru. Reamintim că prim-ministrul țării, Ion Chicu, care a fost înaintat de Igor Dodon, la fel deține cetățenia română.
Comentariile sunt închise