VIRUSUL „ZIKA” AR PUTEA AJUNGE ȘI ÎN EUROPA
Postul de televiziune BTV vă propune spre vizionare cele mai importante evenimente ale zilei trecute, reflectate în presa internațională.
RUSIA A ÎNCHIS GRANIȚA SA CU NORVEGIA
Rusia a confirmat duminică faptul că a închis, din motive de securitate, graniţa sa cu Norvegia, în zona arctică, din cauza imigranţilor pe care autorităţile norvegiene au început să-i direcţioneze spre teritoriul rus, transmite AFP, citat de Agerpres.
Guvernul norvegian a fost criticat de ONU şi de mai multe ONG-uri după ce marţea trecută a trimis cu un autocar în Rusia mai mulţi migranţi cărora a refuzat să le examineze cererile de azil.
Ulterior autorităţile norvegiene au anunţat că suspendă temporar aceste practici, la cererea Moscovei.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, Moscova a informat vineri autorităţile de la Oslo că a decis să blocheze trecerea imigranţilor prin punctul de frontieră Borrisoglebsk-Storskog, în conformitate cu un acord bilateral care a fost semnat în 2011.
antena3.ro
AUSTRIA PROPUNE SUSPENDAREA GRECIEI DIN SCHENGEN
Austria propune suspendarea Greciei din Schengen până la securizarea frontierei martitime cu Turcia, pledând, alături de Germania, Belgia, Suedia şi Danemarca pentru reintroducerea controalelor temporare în spaţiul de liberă circulaţie, pentru oprirea imigraţiei, scrie Mediafax.ro.
„Când o ţară membră Schengen nu reuşeşte în mod repetat să îşi îndeplinească obligaţiile şi nu acceptă asistenţă din exterior, nu există alte soluţii„, a declarat ministrul austriac de Interne, Johanna Mikl-Leitner, citată de publicaţia Welt am Sonntag.
„Dacă Guvernul de la Atena nu va face eforturi suplimentare pentru securizarea frontierelor externe, atunci va trebui să discutăm deschis despre excluderea temporară a Greciei din Spaţiul Schengen. Faptul că frontiera Greciei cu Turcia nu poate fi controlată este un mit„, a subliniat oficialul austriac.
În acelaşi timp, Germania, Austria, Belgia, Suedia şi Danmarva vor propune introducerea de controale pe segmente ale frontierelor din interiorul Spaţiului Schengen pe o durată de până la doi ani, scrie Welt am Sonntag. Iniţiativa va fi discutată, luni, de miniştrii de Interne ai unor state UE, reuniţi la Amsterdam într-o şedinţă informală.
Surse citate de FT au declarat că liderii UE pregătesc măsuri pentru securizarea frontierelor cu Grecia, prin oferirea de asistenţă Macedoniei pentru blocarea imigranţilor, în cadrul unui plan ce stârneşte preocupările Guvernului Alexis Tsipras, care se teme că extracomunitarii vor rămâne pe teritoriul elen.
În cazul unor ameninţări grave şi persistente asupra frontierelor externe ale Spaţiului Schengen, Comisia Europeană poate propune activarea articolului care prevede posibilitatea reintroducerii controalelor la frontiere timp de doi ani. Surse UE citate de presa italiană afirmau joi seară că, pe fondul crizei imigraţiei, Comisia Europeană ar putea propune suspendarea Tratatului Schengen pentru o perioadă de până la doi ani. Germania, Austria, Suedia şi Danemarca au introdus deja, în ultimele luni, controale temporare în cadrul Schengen.
Peste un milion de extracomunitari au pătruns în spaţiul Uniunii Europene în ultimul an, situaţie care a generat dispute între statele membre UE şi măsuri radicale, luate inclusiv în interiorul Spaţiului Schengen. Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi cel al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, avertizau zilele trecute că Uniunea Europeană are la dispoziţie două luni pentru a soluţiona criza imigraţiei, altfel există riscul destrămării Spaţiului Schengen şi zonei euro.
mediafax.ro
FRANȚA SPERĂ CĂ RUSIA VA SCĂPA DE SANCȚIUNI
Franţa speră că Rusia va scăpa în curând de povara sancţiunilor impuse de Uniunea Europeană. Aflat în vizită oficială la Moscova, ministrul francez al Economiei, Emmanuel Macron, a declarat că Parisul are ca obiectiv anularea „la vară” a măsurilor adoptate încă din 2014 şi prelungite luna trecută.
Condiţia ar fi respectarea procesului de pace din estul Ucrainei, transmite Digi24.ro.
„Suntem înscriși într-un proces, cel de la Minsk, care articulează relațiile dintre Rusia și Uniunea Europeană, între altele. Dar există relații care au început cu mult înainte, care trebuie să continue, pentru că obiectivul acestui proces este revenirea la normalitate. Iar obiectivul pe care noi îl împărtășim tuturor este de putea ridica la vară sancțiunile, pe temeiul că procesul va fi fost respectat”, a spus Emmanuel Macron.
Oficialul a făcut declaraţiile la un forum al oamenilor de afaceri francezi din Rusia, iar vizita sa la Moscova este intrepretată de analişti ca o revitalizare a relaţiilor economice dintre cele două ţări.
Ca și Statele Unite, Uniunea Europeană a introdus sancțiuni din ce în ce mai dure împotriva Rusiei, mai întâi pentru anexarea Crimeei, în martie 2014, apoi pentru presupusa implicare în conflictul separatiștilor proruși din estul Ucrainei. Aceste din urmă măsuri, care vizează sectorul bancar, petrolier și de apărare, au fost prelungite la sfârșitul lunii decembrie pentru șase luni.
Ca răspuns, Rusia aplică un embargo asupra majorității produselor agroalimentare europene, ceea ce îi afectează serios pe agricultorii francezi.
Premierul francez Manuel Valls a menționat pentru prima dată în noiembrie perspectiva ridicării sancțiunilor, fără a preciza un calendar.
La Formul economic de la Davos, și secretarul american de stat, John Kerry, a estimat, vineri, că sancțiunile ar putea fi ridicate „în următoarele luni”, dacă Moscova aplică integral acordul de la Minsk.
Reluarea contactelor economice între Paris și Moscova intervine pe fondul apropierii diplomatice care s-a realizat odată cu lupta comună împotriva grupării jihadiste Statul Islamic. După atentatele de la Paris, președintele Francois Hollande a fost la Moscova și s-a întâlnit cu Vladimir Putin.
digi24.ro
STARE DE URGENȚĂ ÎN FRANȚA
În Franţa ar urma să fie prelungită cu trei luni starea de urgenţă decretată imediat după atentatele teroriste din 13 noiembrie, în urma cărora 130 de oameni au fost ucişi.
Palatul Elysee a confirmat că preşedintele Francois Hollande va prezenta un document în acest sens guvernului, în şedinţa din 3 februarie. Starea de urgenţă ar urma să expire pe 26 februarie.
La mai bine de două luni de la atacurile din Paris, unul dintre principalii organizatori, belgianul Salah Abdeslam, este în continuare de negăsit.
digi24.ro
VIRUSUL „ZIKA” S-AR PUTEA RĂSPÂNDI ÎN ÎNTREAGA LUME
Din ce în ce mai mulți copii se nasc, cu virusul Zika, în America Latină. Autortiățile braziliene au anunțat că 4000 de copii care s-au născut cu deformări ale capului, cauzate de virusul Zika, din luna Octombrie 2015. Acestea mai spun că este vorba de o epidemie, în condițiile în care în anul 2014, doar 150 de copii au fost afectați.
În Columbia au fost raportate peste 13000 de cazuri, iar în Bolovia a fost găsită prima femeie, însărcinată, infectată cu acest virus.
Oamenii de știință încă nu au demonstrat, dincolo de orice dubiu, o legătură între virsului Zika și condiția bebelușilor, însă o altă explicație nu au găsit, informează DC News.
Pe de altă parte, la 49 de copii, născuți cu această malformație și care au murit, afost depistat virusul. De asemenea, un studiu făcut de institutul Carlos Chagas din Parana a arătat cum virusul se poate transmite de la mamă la copil prin placentă.
Autoritățile din zonele afectate au sfătuit populația să amâne sarcinile.
Virusul Zika este transmis prin ciupitura unui țânțar din familia Culicidae. Se găsește, în special, în zonele tropicla și subtropicale, însă au fost găsit și în alte zone de pe Terra.
Centrul pentru Diagnosticare și Prevenire a Bolilor din SUA a confirmat mai multe cazuri de infecție cu virusul Zika, inclusiv nașterea unui copil afectat.
Autoritățile au emis o atenționare de călătorie pentru mai multe țări din America Latină, invlusiv cpentru cele mai populare destinații de vacanță.
Avertizarea este valabilă pentru: Brazila, Columbia, El Salvador, Guiana Franceză, Guatemala, Haiti, Honduras, Martinique, Mexic, Panama, Paraguay, Suriname, Venezuela și Puerto Rico.
Celebrele festivaluri din Brazilia și Jocurile Olimpice din luna August ar putea determina o răspândire a virusului în toată lumea.
Festivalurile din Brazilia vor începe în luna Februarie, despre care specialiștii spun că este vârful sezonului de împerechere al insectelor care pot transmite virusul.
În acest moment nu există tratament. Singura soluție este prevenirea, oamenii din zonele afectate neputând face altceva decât să se protejeze de ciupiturile de țânțari.
fluierul.ro
MAI MULTE DEȘEURI DECÂT PEȘTI
Poluarea oceanelor şi mărilor cu deşeuri riscă să se intensifice în următoarele decenii, avertizează specialişti prezenţi la Forumul Economic Mondial de la Davos, explicând că, în anul 2050, masa materialelor plastice aruncate în oceanul planetar riscă să o depăşească pe cea totală a peştilor.
Potrivit Fundaţiei Ellen MacArthur, specializată în tranziţia spre o economie circulară, axată pe energii regenerabile, există riscul ca, în anul 2050, în apele oceanului planetar să fie mai multe materiale plastice decât peşte, situaţie care ar afecta grav viaţa submarină.
Conform unui studiu elaborat de această organizaţie şi citat de site-ul italian Le Scienze Web News, în doar câţiva ani, în apele oceanelor şi mărilor se va acumula o cantitate de 8 milioane de tone de plastic. Cercetătorii, care au prezentat concluziile la Forumul Economic Mondial de la Davos, au explicat că la fiecare 60 de secunde în mări ajunge o cantitate de mase plastice echivalentă cu încărcătura unui camion de gabarit mare.
În anul 2014, în oceanul planetar erau deja peste 269.000 de tone de mase plastice.
„Peste 30 de ani, vom naviga printre deşeuri plastice„, avertizează Julia Reisser, coordonatorul studiului, citată de site-ul BarItaliaNews.it.
În ultimele decenii, plasticul a devenit unul dintre cele mai utilizate materiale la nivel mondial, pe fondul vastei funcţionalităţi şi costurilor reduse de producţie. Utilizarea plasticului a crescut de 20 de ori în ultimii 50 de ani şi se va dubla în următorii 20, notează postul CNN Money, precizând însă că doar 14% din masele plastice sunt colectate pentru reciclare, comparativ cu rate de 58% în cazul hârtiei şi de 90% în cazul fierului şi oţelului.
Specialiştii propun o schimbare radicală privind utilizarea ambalajelor din plastic, prin cooperarea la nivel global între companiile care produc bunuri de larg consum, fabricanţii de mase plastice, firmele de colectare şi reciclare.
mediafax.ro
Comentariile sunt închise