(Video) Sandu, cu „kuliokul” la Procuratură: „Sunt influențe politice aici”. Reacția instituției

Mai mulți reprezentanți ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), în frunte cu președinta formațiunii, Maia Sandu, au organizat joi, 25 iunie, un flashmob în fața Procuraturii Generale. Acțiunea a avut loc ca reacție la decizia de neîncepere a urmăririi penale în urma denunțului depus de Andrei Năstase și adresarea lui Iurie Reniță, privind înregistrările video în care Igor Dodon ar fi primit de la fostul lider PDM o pungă, în care se prezuma că ar fi fost bani, relatează newsmaker.md

„Asta înseamnă o mare bătaie de joc din partea procurorului general față de acest popor care a fost furat ani de zile. Ne întrebăm de ce Stoianoglo a aplicat la această funcție de procuror general dacă nu avea intenția să facă ordine. Ne-a spus că vrea să investigheze furtul miliardului. Iată aici avem un episod unde au ajuns banii, pentru că sunt bani transmiși de Plahotniuc lui Dodon și vedem o lipsă totală de dorință de a investiga”, a declarat Maia Sandu după flashmob.

Președinta PAS s-a arătat sigură că Alexandr Stoianoglo este influențat în deciziile sale.

„Nu putem să punem această decizie pe lenea Procuraturii. Eu cred că este mai mult decât atât, sunt influențe politice aici și asta ne supără foarte mult. Este foarte urât din partea domnului Stoianoglo să-și bată joc de acest popor care a luptat la nesfârșit în stardă atunci când el stătea în birou și-și lua salariu bun din proiecte internaționale”, a spus fostul premier.

Fostul ministru al Justiției Olesea Stamate a spus că legea îi permite procurorului general să inițieze urmărirea penală în cazul unei bănuieli rezonabile, ceea ce, potrivit ei, este evident în cazul dat.

„Din momentul în care această bănuială rezonabilă există, trebuia să fie începută urmărirea penală. (…) Aș putea să presupun că Procuratura s-a referit la faptul că nu există fapta infracțiunii, când au zis că nu au putut demonstra ce este în acest „kuliok” (pungă, NM). Nu poți să demonstrezi a priori că nu există fapta infracțiunii fără să desfășori anumite acțiuni de urmărire penală atunci cînd ai un clip video unde este evident că se transmite ceva și se vorbește despre salarii. Noi nu achităm salariile cu căpșună sau cartofi”, a opinat vicepreședinta PAS.

Olesea Stamate a mai spus că ordonanța Procuraturii Generale privind neînceperea urmăririi penale poate fi contestată de către cei care au depus sesizarea la instanța de judecată, adică Andrei Năstase sau Iurie Reniță.

Procuratura Generală a reacționat printr-un comunicat de presă la flashmobul inițiat de PAS.

„Procuratura va adopta soluții doar în baza legii, indiferent de presiunile generate de unele forțe politice. Procuratura Generala apreciază pozitiv orice punct de vedere sau manifestație care se desfășoară civilizat, democratic şi pașnic. Este un drept constituțional garantat, prin care cetăţenii îşi pot exprima liber opiniile şi eventual – nemulțumirile. Atunci, însă, când unele formațiuni politice aleg calea flashmob-urilor în lupta pentru relevanță politică acest lucru nu poate fi luat în serios”, se arată în comunicat.

Reprezentanții Procuraturii Generale au subliniat că instituția „este independentă de celelalte puteri în stat”.

„Pentru cei care pretind că întruchipează democrația autentică le explicăm că, dezacordul cu soluțiile organelor judiciare poate fi manifestat mai eficient, în limitele cadrului legal, cu utilizarea instrumentarului procesual-penal, controlului ierarhic superior și celui judiciar. Doar așa vor avea posibilitatea să-și prezinte argumentele și raționamentele logico-juridice care evident că, diferă de sloganele populiste exprimate prin flashmob-uri”, se mai arată în comunicat.

Amintim că ieri, 24 iunie, Procuratura Anticorupție a anunțat că a examinat denunțul depus de Andrei Năstase și adresarea lui Iurie Reniță prin care cereau investigarea circumstanțelor rezultate din înregistrările video în care Igor Dodon ar fi primit de la fostul lider PD, Vlad Plahotniuc, o pungă, în care se prezuma că ar fi fost bani.

Astfel, ca urmare a analizei circumstanțelor faptice și aprecierii, în baza raționamentelor de ordin juridic, a probelor administrate, respectivul proces penal a fost clasat.

Sursa: newsmaker.md

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture