Vara-sezonul furturilor din locuințe

Odată cu sezonul estival, când oamenii sunt plecați în concedii, spărgătorii de locuințe devin mai activi. Apartamentele și casele lăsate fără supraveghere sunt pentru infractori o pradă ușoară.

Potrivit reprezentanților  Inspectoratului de Poliție din Bălți proprietarii de locuințe devin tot mai precauți. Acest lucru îl denotă cifra furturilor săvârșite de hoți. De la începutul anului și până în prezent în municipiul Bălți au fost sparte  86 de locuințe. Numărul lor este în scădere comparativ cu perioada similară a anului trecut, când au fost săvârșite 111 sustrageri.

Ofițerul de presă al Inspectoratului de Poliție, Olga Bejenaru, îndeamnă oamenii să fie mai atenți la uși și geamuri. De cele mai multe ori, făptașii pătrund prin forțarea geamurilor termopan, prin alegere de chei și chiar prin acces liber. Asta pentru că unii proprietari uită să-și încuie locuința.Victimelor hoților se recomandă să anunțe imediat poliția și să nu atingă nimic din casă până la sosirea specialiștilor.

„În cazul în care v-ați pomenit într-o situație de risc și ați conștientizat că sunteți prada hoților, sesizați imediat poliția la numărul specializat 902. Până la sosirea polițiștilor limitați accesul oricui la încăpere pentru a facilita lucrul specialiștilor în scopul acumulării probelor.

Deși s-ar părea că locuințele la sol sunt mai vulnerabile în fața hoților, datele arată că spargerile în apartamente au loc mai des. În acest context, proprietarii și vecinii sunt rugați să fie mai vigilenți și să întreprindă măsurile principale de securizare a locuințelor.

 „Pentru a nu deveni victima hoților cetățenii sunt rugați să manifeste maximă prudență și responsabilitate. Este foarte important ca locuințele să fie dotate cu sisteme de alarmă în cazul în care inteționați să lipsiți de acasă. Nu lăsați ușile neîncuiate sau geamurile deschise atunci când plecați de acasă sau chiar pe timp de noapte. Străduiți-vă ca un cerc restrâns de persoane să cunoască despre faptul că plecați pentru o perioadă mai îndelungată. În timpul concediilor lăsați obiectele de preț la persoanele apropiate sau la cele de încredere.”

Statisticile arată că cele mai multe furturi sunt comise în regiunea Gara de Nord, Podul Chișinăului și Pământeni. În majoritatea cazurilor, făptașii sunt persoane anterior judecate pentru fapte similare, consumatori de alcool și droguri, dar mai ales persoane care nu locuiesc în Bălți. Aceștia vin în muncipiu doar pentru a săvârși infracțiunea în speranța că vor pleca nevăzuți.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture