Val de crime în Suedia: 6 femei au fost ucise în ultimele săptămâni

Șase femei au fost ucise în doar cinci săptămâni în Suedia, fenomenul îngrijorător impunând reluarea dezbaterilor despre violența domestică într-o țară de obicei lăudată pentru egalitatea de gen, scrie digi24.ro.

Femeile ucise erau din regiuni diferite și aveau vârste diferite.

Două dintre crime au avut loc în plină zi: una într-o zonă rurală din sudul țării, iar alta într-o gară din Linkoping, un oraș universitar la sud de capitală.

În Flemingsberg, o suburbie săracă din Stockholm, o femeie a fost înjunghiată în apartamentul pe care îl împărțea cu patru copii mici. Bărbatul care a fost arestat sub suspiciunea că ar fi vinovat de uciderea ei este o persoană pe care victima o cunoștea bine.

Valul recent al crimelor vine pe fondul îngrijorărilor tot mai mari cu privire la violența față de femei în Suedia, țară care deține de multă vreme reputația de una dintre cele mai sigure și mai egale țări din lume.

În 2020, 16.461 de cazuri de agresiune au fost raportate împotriva femeilor din Suedia, implicate într-o relație. Cifra este cu 15,4% mai mare față de cea din 2019, de 14.261, raportată de Consiliul Național pentru Prevenirea Criminalității.

Ministrul suedez al Egalității de Gen, Marta Stenevi, a spus că este „îngrozită, dar și supărată” de violențele recente violențe, dar a adăugat că nu este surprinsă. „Am ajuns destul de departe în ceea ce privește egalitatea de gen în Suedia, dar o anumită parte a societății încă agresează femeile”, spune ea.

În urmă cu două săptămâni, ea a organizat o dezbatere la nivelul partidelor politice, după ce politicienii au condamnat ultimele crime și au făcut lobby pentru acțiuni mai dure.

Guvernul din Suedia lucrează la o strategie pe 10 ani care urmărește oferirea de educație și de mai multă protecție și sprijin femeilor amenințate. La sfârșitul acestei luni, va fi prezentată o actualizare a planului, care se așteaptă să includă pedepse mai mari cu închisoarea și o creștere a utilizării brățărilor electronice și a ordinelor de restricție. Este puțin probabil ca aceste propuneri să nu fie susținute de toate partidele.

Sute de polițiști angajați suplimentar pentru combaterea violențelor

Șeful poliției naționale Anders Thornberg a descris expunerea femeilor la violența domestică drept „o problemă majoră care necesită mai multe acțiuni”. El a spus că ofițerii săi acordă prioritate maximă atacurilor asupra femeilor și a copiilor, 350 de polițiști fiind angajați suplimentar pentru a combate aceste tipuri de infracțiuni.

El a spus că pedepsele penale sunt doar un „punct de plecare” și a cerut o mai bună colaborare între autoritățile suedeze, cum ar fi sănătatea și serviciile sociale, și societate.

Oboseală publică în jurul subiectului violenței domestice

Jenny Westerstrand, șefa Organizației Naționale pentru Protecția Femeilor din Suedia, a atras atenția că în ultimii ani a existat un sentiment de oboseală publică în jurul atacurilor domestice care trebuie abordat cu atenție: „Mulți oameni din Suedia s-au cam săturat să vorbească despre violență … deoarece este întotdeauna pe ordinea de zi, dar nu a fost niciodată abordată corect”.

Ea și-a exprimat speranța că reacția politică și publică la ultimele crime va conta și va aduce schimbări.

Pandemia și imigrația, posibile cauze care au accelerat violența asupra femeilor?

Una dintre întrebările care se pune este dacă violența ar trebui să fie legată de valul recent de imigrație din Suedia. Poliția suedeză nu înregistrează suspecți criminali în funcție de etnie, dar procurorii spun că mai mulți dintre bărbații care se confruntă cu procese nu sunt din Suedia, fapt care ar putea fi folosit ca argument de partidele anti-imigrație.

Ministrul suedez al egalității de gen, Märta Stenevi, spune că Suedia are o problemă cu așa-numitele „infracțiuni de onoare”, care au ca motivație o așa-zisă apărare a reputației unei familii sau a unei comunități. Ea a spus însă că reducerea violenței împotriva femeilor la „o problemă a imigranților diminuează într-adevăr problema”.

Jenny Westerstrand, de la Organizația Națională pentru Protecția Femeilor din Suedia, spune că unele dintre cele mai recente acte de violență pot fi legate de pandemie. Suedia a decis să evite carantina, dar a forțat femeile din toate mediile să petreacă mai mult timp acasă.

Foto: digi24.ro.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture