Parlamentul European a aprobat în ședința de marți, 4 iulie asistenţa macro-financiară de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova. Acest lucru a stârnit un val de critici din partea unor lideri ai partidelor de opoziție de la Chișinău. Președintele ,,Partidului Nostru”, Renato Usatîi a comentat printr-o postare, pe pagina sa de facebook că așa-numitele autorități de la Chișinău nu fac nimic, pentru a beneficia de împrumuturile oferite UE . Potrivit lui, puterea este preocupată de supraviețuirea ei și de furtul ajutoarelor europene. El a calificat tam-tamul făcut de actuala guvernare, în jurul celor 100 de milioane drept ,,sindromul cerșetorului tipic”.
,,Tam-tamul făcut în jurul celor 100 de milioane de euro, oferite de Uniunea Europeană, este o manifestare a sindromului cerșetorului tipic. Gândiți-vă, despre ce vorbește de zori până seara așa-numita putere și posturile ei de televiziune: schimbăm sau nu schimbăm sistemul electoral, vor oferi sau nu cele 100 de milioane de euro.Vreau să vă reamintesc că acestă sumă nu este nici a zecea parte din banii furați. În general, ce fel de chestiune este aceasta pe ordinea de zi? În țară sunt suficiente probleme. Moldova, de fapt s-a transformat într-un teritoriu ocupat de un clan, oamenii pleacă: dacă sunt aici vreo două milioane de locuitori, dar ei se gândesc cum să rămână la conducere, cum să modifice sistemul electoral și să împartă următoarea tranșă a ajutorului oferit de europeni. Ei nu pot fi numiți nici putere, nici regim-huntă reală. Da, ei bani nu vor primi, până când nu vor retrage proiectul lor ticălos. Astăzi, în Parlamentul European acest lucru a fost din nou indicat, în mod clar.
„Pentru” acordarea ajutorului au votat 575 de europarlamentari, 76 au votat „împotrivă”, iar 46 s-au abţinut, scrie independent.md
Europarlamentarul Monica Macovei a declarat în cadrul dezbaterilor că, banii vor ajunge la Chișinău doar dacă autoritățile vor îndeplini o serie de condiționalități. Printre acestea se numără respectarea regulilor democratice, inclusiv sistemul parlamentar pluripartit, făcându-se referire la încercarea guvernării de a schimba sistemul electoral.
,,Am aprobat astăzi 100 de milioane de euro către Republica Moldova. Însă acești bani se vor duce condiționat.
În primul rând, proiectul de lege din Parlament privind schimbarea sistemului electoral trebuie retras. A spus și Comisia de la Veneția, sistemul mixt de alegeri nu face decât să ajute partidele bogate și politicienii bogați.
În al doilea rând: banii trebuie să susțină partidele și mai mici, și mijlocii, cât mai multe partide, pentru că asta este democrația. Nu să-i înșurubeze la putere, în Republica Moldova, pe Plahotniuc și Dodon pe vecie.
În al treilea rând, mesajul meu este: dacă veți retrage acest proiect de lege din Parlament, dacă veți lupta eficient cu corupția, evaziunea fiscală și frauda, dacă veți face o justiție independentă, atunci prima tranșă din cele 100 de milioane de euro va veni în Banca Națională a Moldovei”, a declarat eurodeputatul.
Luni, în cadrul dezbaterilor din Parlamentul European privind acordarea asistenței financiare pentru Republica Moldova, majoritatea eurodeputaților au declarat că banii ar trebui să ajungă la Chișinău doar dacă puterea va respecta avizul Comisiei de la Veneția.
Suma propusă a fi acordată de Uniunea Europeană este de 100 de milioane de euro, sub forma unui împrumut pe termen mediu de 60 de milioane de euro şi 40 de milioane sub formă de granturi. Banii vor fi oferiţi în câteva tranşe, atât anul acesta cât şi în 2018.
Comentariile sunt închise