Urmărirea penală privind implicarea în furtul miliardului a Victoriabank a fost finalizată

Urmărirea penală privind implicarea în furtul miliardului a Victoriabank a fost finalizată. După ce părțile vor face cunoștință cu materialele cauzei penale, dosarul va fi expediat în instanță. Anunțul a fost făcut de procurorul general, Alexandr Stoianoglo, relatează agora.md

Instituția bancară, ca persoană juridică, este învinuită de spălare de bani, iar fostul președinte al comitetului de direcție al băncii – de escrocherie în proporții deosebit de mari și de spălare de bani în interesul unei organizații criminale. Alexandr Stoianoglo a ținut să precizeze că magistrații au respins demersul procurorilor, care au cerut arestarea preventivă a acestuia.

Șeful PG a ținut să remarce că pe marginea cazului au fost lansate diverse speculații: „Am încercat să detectez miza acestora și mă întreb care e scopul celor care le lansează, fapt ce provoacă doar incertitudine și neîncredere în anchetă. Păcat că nimeni nu s-a gândit că cetățenii au fost fraudați, iar PG trebuie să-și justifice menirea. Nu executăm comenzi, nu avem nimic nici nu acționarii, nici cu proprietarii. Încă în 2014 toată comunitatea financiar-bancară a aflat despre asta, dar și BNM, Parlamentul, Guvernul și Președinția. Din cauza fostei conduceri BNM a fost posibil furtul miliardului”.

Beneficiarul tranzacțiilor era Plahotniuc

Potrivit lui, cei care răspândesc informație eronată „fie au făcut parte din furtul miliardului, fie încă lucrează pentru ei”.

„Pe 13 noiembrie 2014, Guvernul Republicii Moldova decide ca toate creditele interbancare, care la acea dată constituia 222 milioane de lei, să fie recuperate instituțiilor financiare. Pe 17 noiembrie 2014, Ministerul Finanțelor acordă o garanție de stat cu privire la recuperarea banilor. După aprobarea deciziilor, una dintre bănci – a cărei acționară este compania afiliată lui Plahotniuc, în regim de urgență, în decurs de cinci zile, transferă pe conturile băncii falimentate – Banca de Economii, circa 2,3 miliarde de lei. În realitate, însă, pe conturile Băncii de Economii sunt virate doar 1,2 miliarde de lei, datoria restantă, fiind generată prin metoda „caruselului” plasamentelor interbancare fictive. Adică, virarea sumelor pe conturile altor companii, care la rândul lor le plasau din nou la BEM”, a explicat Stoianoglo.

Potrivit procurorului general, toate acțiunile respective aveau loc cu încălcarea flagrantă a legislației, „în lipsa unor raționamente financiare și nu fără implicarea Băncii Naționale”. Toate plasamentele financiare reale de pe conturile BEM erau transferate imediat pe conturile unor companii off-shore, după care erau sustrase, a menționat acesta.

„Iar acum, esențialul, deja pe 28 noiembrie 2014, Banca Națională restituie circa 2,3 miliarde de lei pe conturile băncii comerciale, care mai devreme au fost plasate pe conturile BEM. De notat că, noii acționari ai băncii erau în perfectă cunoștință de cauză despre acest fapt, dar totuși, au procurat pachetul de acțiuni, beneficiar al căruia era cetățeanul Plahotniuc. Acest lucru nu era o noutate nici pentru organele de drept, inclusiv pentru Procuratura Anticorupție, care, însă, nu au întreprins nimic”, a spus șeful PG.

Alexandr Stoianoglo a adăugat: „Cum credeți, care ar fi explicația? E simplu: beneficiarul tuturor tranzacțiilor era nimeni altul decât Vladimir Plahotniuc, care trebuia protejat și exonerat de orice răspundere juridică, inclusiv și în special – penală. Prin urmare, spațiul public era „injectat”, regulat, cu „doze de minciuni”, oferind aparențe ale anchetării cazului, pe când în realitate, „firul roșu” al responsabililor de investigarea fraudei bancare era mimarea sau, în cel mai bun caz, deturnarea investigațiilor pe o pistă greșită. Misiune îndeplinită cu brio. Timp de șase ani!”

La începutul lunii august, instanța de judecată a autorizat aplicarea sechestrului pe bunuri în valoare de 1,9 miliarde de lei ale Victoriabank. Procuratura Anticorupție a explicat că banca figurează în dosarul fraudei bancare și că se dorește repararea prejudiciului cauzat prin infracțiunile de spălare de bani în interesul unui grup criminal organizat și de abuz de serviciu, cu eventuala confiscare specială a acestora în folosul statului. În replică, administrația băncii a menționat că este surprinsă de includerea sa în dosarul fraudei bancare, subliniind că este deschisă să colaboreze cu autoritățile.

Sursa: agora.md

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture