Unii deținuți vor vorbi mai mult la telefon, alții – mai puțin

Persoanele aflate în arest vor avea dreptul la convorbiri telefonice în funcție de tipul detenției, dar și în funcție de comportamentul avut în penitenciar.

Ministerul Justiției a prezentat pentru consultări publice Ordinul cu privire la aprobarea regulilor privind numărul, periodicitatea şi durata convorbirilor telefonice care pot fi efectuate sau primite de către condamnat. Anterior, Codul de executare prevedea dreptul la o convorbire telefonică pe săptămână, cu o durată de 20 de minute, și nu erau făcute diferențieri în funcție de tipul arestului, scrie bizlaw.md.

Proiectul prevede că la determinarea duratei convorbirii telefonice solicitate, în limita maximă prevăzută pentru fiecare regim, se ia în considerare comportamentul condamnatului, periodicitatea convorbirilor acordate, numărul solicitărilor de acordare a convorbirilor telefonice şi a aparatelor telefonice instalate.

Totodată, proiectul prevede că șeful penitenciarului sau persoana care îl înlocuiește, la cererea condamnatului de solicitare a convorbirii telefonice, stabilește durata convorbirii la nivelul limitei maxime. În cazul în care există contraindicații, în baza concluziilor serviciilor/secțiilor responsabile de asigurarea regimului și monitorizarea îndeplinirii Programului individual de executare a pedepsei, indică o altă durată, în limita prevăzută pentru fiecare regim de executare a pedepsei.

Astfel, persoanele condamnate la pedeapsa închisorii sau detențiunii pe viață au dreptul la convorbiri telefonice cu durata de:

  • 10 minute pe săptămână, în cazul celor aflați la regim iniţial aplicat în calitate de sancțiune disciplinară;
  • 10 – 20 minute pe săptămână, în cazul celor aflați la regim inițial;
  • 15 – 30 minute pe săptămână, în cazul celor aflați la regim comun;
  • 20 – 40 minute pe săptămână, în cazul celor aflați la regim de resocializare.

Condamnații minori, care execută pedeapsa în penitenciare pentru minori și tinerii care au împlinit vârsta de 18 ani şi care au fost lăsați în penitenciarul pentru minori, în temeiul hotărârii instanței de judecată, au dreptul la convorbiri telefonice cu durata de:

  • 20 minute pe săptămână, în cazul celor aflați la regim iniţial aplicat în calitate de sancțiune disciplinară;
  • 20 – 30 minute pe săptămână, în cazul celor aflați la regim inițial;
  • 25 – 40 minute pe săptămână, în cazul celor aflați la regim comun;
  • 30 – 60 minute pe săptămână, în cazul celor aflați la regim de resocializare.

Adulții aflați în arest preventiv au dreptul la convorbiri telefonice cu durata de 15 – 30 minute pe săptămână, iar minorii de 30 – 60 minute pe săptămână.

Convorbirea telefonică gratuită acordată deținutului, în scopul comunicării locului de detenție după primirea lui în penitenciar, poate dura cel mult 5 minute.

Potrivit autorilor inițiativei, la stabilirea duratei convorbirii telefonice, persoana împuternicită nu va putea acorda convorbire sub limita minimă prevăzută pentru fiecare tip de penitenciar și regim de executare a pedepsei, excluzând, orice eventuale abuzuri în acest sens.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture