Un deputat român lansează un fond de finanțare a presei din R. Moldova

Deputatul români Matei Dobrovie a anunțat, că lansează un proiect strategic de finanțare a presei independente și de calitate de peste Prut care se numește „Fondul de cooperare și coeziune mass-media România-Republica Moldova”. Potrivit lui, reprezentanţii presei independente sunt supuşi constant unui linşaj mediatic din partea canalelor media controlate de politicieni sau chiar sunt amenințați de aceștia la conferințe de presă.

În urma unui proces de consultare atât cu societatea civilă, cât și cu jurnaliști din Republica Moldova, am concluzionat că mass-media are nevoie de un sprijin mai susținut din partea României.Atât presa scrisă, cea online, cât si televiziunile trec prin cea mai dificilă perioadă din 1991 încoace. Reprezentanţii presei independente sunt supuşi constant unui linşaj mediatic din partea canalelor media controlate de politicieni sau chiar sunt amenințați de aceștia la conferințe de presă. Din acest motiv, instituțiile mass-media critice la adresa guvernului se confruntă din ce în ce mai mult cu restricții, inclusiv cu campanii de denigrare, menite a le reduce accesul la finanțări”, spune deputatul român.

Potrivit lui, Federația Rusă cheltuie anual 5 miliarde de dolari pentru propaganda pe care o duce inclusiv în Republica Moldova și România trebuie să își asume contracararea acestei propagande măcar în Republica Moldova, susținând financiar mass-media autohtonă.

Proiectul „Fond pentru Cooperare și Coeziune Mass-media România – Republica Moldova” răspunde în primul rând la cifrele îngrijorătoare legate de faptul că în proporție de 90% din televiziunile cu acoperire națională sunt controlate politic de oligarhi și forțe pro-ruse, iar 70% din piața publicitară este controlată direct de către politicianul controversat Vladimir Plahotniuc”, spune politicianul.

Programul RoAid-Media ar avea menirea să contribuie la crearea spațiului informațional comun România – Republica Moldova, combaterea știrilor false despre România și Uniunea Europeană în Republica Moldova, precum și viceversa, combaterea știrilor false despre R. Moldova în România și UE, profesionalizarea jurnaliștilor atât din România, cât și din Republica Moldova, susținerea jurnalismului de investigație în Moldova și creșterea cooperării și transferului de expertiză între jurnaliștii din România și Republica Moldova.

Sursa tv8.md

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture