Un an de la reținerea celor 28 de polițiști INP: IGP îi reangajează

Mare parte din cei 28 de polițiști INP reținuți toamna trecută de Procuratura Anticorupție, mai exact 25, au revenit „bine, merci” la locul de muncă. Asta pentru că factorii de decizie din Poliție au refuzat toate demersurile procurorilor de a-i suspenda din funcție pe angajații lor cercetați penal, deși reținerea acestora a avut loc sub ochii șefului IGP, Alexandru Pânzari. S-a împlinit un an de zile de la acea operațiune, ale cărei rezultate sunt încă incerte.

Dosarele a 11 polițiști au fost trimise în judecată, iar în celelalte 17 cazuri încă se desfășoară acțiuni de urmărire penală. Din cei care au compărut pe banca acuzaților în judecată, patru și-au primit sentințele iar celelalte cazuri sunt la etapa de examinare judiciară. Cifrele ne-au fost confirmate de Șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, scrie deschide.md.

Procurorii au cerut suspendarea din funcție a tuturor polițiștilor, însă Inspectoratul General de Poliție a respins toate demersurile noastre. Ce ține de situația actuală, avem patru sentințe pronunțate și anume: ultima (citită chiar ieri) – a fost clasată decizia anterioară, iar polițistul a fost tras la răspundere contravențională, sentință pe care noi o vom contesta. Alt angajat al INP a fost condamnat la amendă în mărime de 1100 unități conveționale cu privarea dreptului de a ocupa funcții publice pe un termen de trei ani. Altul la – 1500 de unități convenționale cu privarea de a ocupa funcții publice pe 3 ani și confiscarea bunurilor care au fost luate drept mită. Al treilea – 650 unități convenționale și aceeași interdicție pe un termen de 3 ani. În cazul unui polițist, dosarul a fost clasat”, a declarat Morari precizând că dosarele a șapte inspectori sunt în procedura de examinare în instanță. 

Întrebat dacă această operațiune a fost una grea din punct de vedere al volumului de lucru și dacă a generat cumva reticență în rândul procurorilor atunci când vine vorba de rețineri „la pachet”, Viorel Morari ne-a replicat că metodele de investigație tot timpul vor fi modelate și adaptate în funcție de metodele de primire a mitei. El a negat expresia folosită de reporterii Deschide.MD – „rețineri la pachet” – explicând a nu a fost operațiune amplă așa cum a înțeles societatea, ci doar o documentare concomitentă a infracțiunilor de corupție în rândul polițiștilor de patrulare.

La acel moment, societatea a primit această operațiunea ca una de amploare. În realitatea a fost documentarea concomitentă a mai multor fapte de corupție în rândul angajaților INP. Reținerea lor a avut loc la sediul INP pentru a nu crea situații bizare când automobilele fără însemne speciale urmăresc în trafic automobilele INP echipate corespunzător (am avut, în practică, un astfel de exemplu).  Procuratura Anticorupție nu face rețineri „la pachet” așa cum spuneți Dvs.  Vă pot asigura că și în continuare se va asigura schimbarea stereotipurilor privind tactica urmării penale a infracțiunilor de corupție. Altfel spus, așa cum persoanele investigate își schimbă metodele de primire a bunurilor, noi vom schimba abordările în procesele de investigare pentru a avea succes”, a conchis procurorul. 

Reporterii Deschide.MD au încercat să afle de la conducerea Inspectoratului General de Poliție de ce au fost refuzate demersurilor procurorilor anticorupție. Alexandu Pânzari a declarat că se află într-o deplasare în SUA și nu ne poate răspunde la această întrebare, sugerând să revenim la subiect atunci când el se va întoarce în țară. Am încercat să îl contactăm și pe șeful Direcției Generale Securitate Publică, Marin Maxian, însă acesta ne-a respins apelul.

Amintim că, acum un an, procurorii anticorupție a reținut 28 de inspectori de patrulare  pentru comiterea corupției pasive. Operațiunea de reținere a avut loc în incinta Inspectoratului Național de Patrulare al IGP al Ministerului Afacerilor Interne, acțiunile ilicite ale polițiștilor fiind documentate cu sprijinul Inspectoratului General al Poliției.

Purtătorii de epoleți ar fi extorcat și primit de la conducătorii auto sume cuprinse între 100 de lei și 1000 dolari pentru neîntocmirea proceselor verbale la comiterea mai multor contravenții, cum ar fi conducerea mașinii în stare de ebrietate alcoolică, depășirea vitezei regulamentare, geamuri fumurii, necuplarea centurii de siguranță, trecerea la culoarea roșie a semaforului, încălcări în domeniul transportului de pasageri și altele.

Temei pentru pornirea urmăririi penale în cauzele privind coruperea polițiștilor din gestiunea Procuraturii Anticorupție au servit atât adresările șoferilor de la care se estorcau bani, a reprezentanților companiilor de transport, care suportau pierderi pentru mită, cât și generalizările efectuate de serviciile de securitate internă ale IGP și MAI, din care rezultă că subdiviziunile INP sunt cele mai expuse fenomenului corupției.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture