Deseori, când alegem un ulei, ne lăsăm ghidați de preț și procurăm uleiului vegetal rafinat din floarea-soarelui. Însă ne-am întrebat vreodată cât de benefic este acesta? Pentru că este aproape imposibil să pregătești o masă fără să folosești ulei, trebuie să ținem cont din ce fel de produse și modul în care se obține. Acest criteriu determină în mare măsură proprietățile benefice ale uleiului.
Marian Ceban, producător moldovean care a venit la târgul din Bălți, recomamdă să utilizăm uleiurile presate la rece. Acestea se obțin fără a fi supuse procesului de rafinare, care le elimină toți nutrienții. Datorită acestui fapt, tipul de ulei menționat mai sus își păstrează toate componentele plantei: acizi grași, vitamine și minerale.
Marian a adus la târg uleiuri presate la rece din dovleac, in, cânepă, ciulin de lapte, migdale, nuci, chimen negru și cais. Iar pe viitor, planifică să producă uleiuri presate la rece din struguri.
Semințele plantelor sunt, de asemenea, utile, ele alimentează corpul nostru cu un complex de vitamine și minerale. La târg, cumpărătorilor li se propune semințe de cânepă, mac, in, susan și chimen negru. Tot aici pot găsi nuci și migdalele.
Târgul se desfășoară în piața centrală din Bălți în perioada 4-6 noiembrie.
Comentariile sunt închise