TURIȘTII MOLDOVENI ÎȘI PREGĂTESC MÂNCAREA LA REȘOU, CHIAR ÎN CAMERA DE HOTEL

În perioada 3-16 ianuarie, mai mult de 18.000 de turiști din Republica Moldova vin în hotelurile românești pentru a-și petrece Crăciunul și Revelionul pe stil vechi.

Cei mai mulți au ajuns în 3-4 ianuarie, iar hotelierii au constatat că mulți nu cumpără nici măcar o cafea din hotel, ba mai mult, își pregătesc mâncarea la reșou, în cameră.

Majoritatea turiștilor moldoveni au venit în România pentru Crăciunul pe stil vechi, sărbătorit pe 7 ianuarie, dar sunt și unii care și-au cumpărat pachete pentru Revelion (14 ianuarie).

Pachetele clasice sunt de 5-7 zile, iar numărul turiștilor pentru aceste sărbători se estimează că va depăși 18.000 de persoane, față de aproximativ 16.500 anul trecut, a declarat pentru Profit.ro Gabriel Mărgineanu, președintele Asociației Patronale a Industriei Turismului din Republica Moldova.

Turiștii au cumpărat vacanțele cu prețuri începând de la 85 de euro până la peste 200 de euro, dar o medie poate fi estimată undeva la 150 de euro. Cei mai mulți dintre ei au preferat Brașov, Poiana Brașov, Valea Prahovei, dar și stațiuni balneare precum Sovata și Borsec. Pe mâncare și băutură, estimează Mărgineanu, cheltuiala nu a depășit o medie de 50 de euro de persoană pe parcursul vacanței.

Cei care se întreabă cum a putut rezista un turist 4-5 zile într-o stațiune din România cu mâncare și băutură cumpărate cu puțin mai mult de 200 de lei nu știu că acești bani nu au fost cheltuiți în hoteluri și restaurante, iar asta este una dintre supărările hotelierilor români de la munte. Turiștii moldoveni care ajung aici nu sunt cheltuitori deloc și, în afara banilor pe care i-au plătit pe vacanțe, nu-și cumpără din hoteluri nici o cafea sau o apă plată.

Președintele Asociației din Republica Moldova explică faptul că autocarele cu turiști moldoveni obișnuiesc să oprească, de două ori pe sejur, la un hypermarket, unde lumea coboară și se alimentează cu mâncare și băutură pentru vacanță, scrie profit.ro. 

Iar cealaltă mare supărare a hotelierilor români este că mulți dintre ei își prepară mâncarea în cameră, pe reșouri cu care vin de acasă. „Este perfect valabilă această situație și este una interesantă, la care urmează de atras atenția și de lucrat în sensul acesta”, confirmă Gabriel Mărgineanu. El susține că nu toți turiștii moldoveni își pregătesc mâncarea în cameră, ci cei de la nivel „mediu în jos”. Asta înseamnă, în opinia lui, ceva mai puțin de jumătate din totalul turiștilor, adică în jur de 8.000 de persoane.

„Aceasta nu este o chestie bună. Poate un an-doi merge, dar apoi intră în deprindere”, a adăugat oficialul Asociației, care recunoaște că va fi greu să-i convingă pe turiști să renunțe la aceste obiceiuri. Nici hotelierii români nu speră la o îmbunătățire, însă sunt dispuși să continue colaborarea cu agențiile din Republica Moldova. Acești turiști, indiferent cât de puțin cheltuitori ar fi, sunt mulți și vin într-o perioadă în care stațiunile românești nu sunt totuși foarte pline.

Mărgineanu mai spune că moldovenii vin cu multă băutură de acasă, 3-4 litri de vin și 2-3 litri de tărie, care însă nu este suficientă. Astfel, ei trebuie până la urmă să își mai cumpere încă pe atât din România. Deci, chiar dacă hotelurile nu câștigă suplimentar, banii tot ajung în economia românească.

 

http://unimedia.info/

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture