Migraţia masivă a populaţiilor ar putea declanşa o criză medicală majoră, conform acestei cercetări apărute în The Lancet.
Aşa-numiţii migranţi climatici sunt forţaţi să se mute din cauza schimbărilor extreme în ceea ce priveşte temperatura şi cantităţile de precipitaţii, lucruri care fac practic imposibilă practicarea agriculturii în anumite zone ale globului, potrivit studiului citat de The Independent, scrie rfi.ro.
Raportul arată că migraţia cauzată de climă poate avea un impact sever asupra sănătăţii fizice şi mentale, atât în mod direct, cât şi prin întreruperea serviciilor sociale şi medicale de bază.
Documentul sugerează guvernelor lumii să acţioneze imediat pentru a reduce emisiile de CO2 şi să rezolve problemele de mediu până nu e prea târziu, adică până nu încep să omoare oameni.
De fapt, potrivit unui alt studiu recent, poluarea a ucis deja nouă milioane de persoane în 2015. Aceste decese s-au înregistrat mai ales în state în curs de dezvoltare, dar şi în rândul unor ţări bogate. Matematic vorbind, poluarea ucide de trei ori mai mulţi oameni decât SIDA, tuberculoza şi malaria la un loc, iar asta din cauza expunerii la apă, sol şi aer poluate.
În aceste condiţii, cercetătorii se tem că dacă se păstrează acest ritm, omenirea va fi în curând în pragul unei crize umanitare de proporţii. E adevărat că sunt alte studii care arată că omul are capacitatea de a se adapta la unele schimbări climatice, mai exact la cele mai puţin dramatice. Există însă altele în faţa cărora abilitatea de adaptare a omului este ca şi inexistentă.
Conform studiului, numărul persoanelor expuse valurilor anuale de caniculă a crescut la nivel global cu 125 de milioane în perioada anilor 2000-2016, comparativ cu intervalul 1986-2008.
Nu mai puţin de 175 de milioane de oameni – o cifră record – s-au expus unui număr de peste şase sute de valuri de caniculă numai în 2015, potrivit raportului citat de Huffington Post.
Studiul publicat în The Lancet a fost realizat de cercetători din 24 de instituţii şi organizaţii interguvernamentale, inclusiv Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Organizaţia Mondială Meteorologică.
Comentariile sunt închise