Medicii trag un semnal de alarmă și spun că noua tulpină britanică face ravagii în Republica Moldova.
Țara noastră înregistrează tot mai multe cazuri de infectări cu virusul SARS-COV-2, iar formele bolii sunt tot mai grave. În condițiile în care sistemul medical este epuizat până la refuz, iar locuri în secțiile de terapie intensivă nu mai sunt, specialiștii spun că singura noastră salvare este vaccinarea în masă a populației, notează Știri.md.
Potrivit medicilor, deși Republica Moldova nu are laboratoare care ar depista prezența noii tulpini britanice, numărul mare de cazuri de COVID-19, formele tot mai grave ale bolii, dar mai ales, infectarea în masă a copiilor atestă prezența noii tulpini în Republica Moldova.
Specialiștii spun că sistemul medical nu mai face față numărului mare de îmbolnăviri, iar vaccinarea este singura soluție de a depăși criza sanitară de proporții în care ne aflăm.
„Sistemul medical este epuizat complet, avem o supraîncărcare a sistemului de asistență primară, medicul de familie are sub supraveghere mulți pacienți și nu reușește să-i monitorizeze, sunt pacienți care din primele zile de boală au pneumonie, iar pneumonia prin telefon n-o poți depista.
Astfel pacienții care se tratează mai mult la domiciliu ajung în stare gravă, locuri în spitale nu mai sunt. Sistemul medical a intrat într-un colaps total”, a spus medicul epidemiolog Angela Paraschiv, în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.
Mai mult, medicii consideră nejustificată reticența unor angajați ai spitalelor de a se imuniza cu vaccinul AstraZeneca și spun că această reticență ar putea știrbi și din încrederea populației generale.
„Nu ne permitem luxul să ne alintăm. Reieșind din condițiile actuale, cu terapii intensive supraîncărcate, cazuri foarte grave, decese multiple, nu cred că populația are motive să refuze vaccinul AstraZeneca”, a spus Laura Țurcan, medic ANSP.
Potrivit specialiștilor, de la începutul campaniei de vaccinare cu AstraZenaca, singurul vaccin anti-COVID-19 prezent în Republica Moldova, s-au înregistrat mai multe reacții adverse la persoanele imunizate, însă acestea nu reprezintă motive de îngrijorare.
„La formarea anticorpilor este un lucru firesc ca organismul că reacționeze. La persoanele vaccinate poate apărea oboseala, febră 37-38 grade, dureri musculare, dureri articulare, dureri de cap.
În cazuri mai rare poate apărea voma. De la începutul campaniei de vaccinare am înregistrat astfel de reacții, dar ele sunt firești, oamenii nu trebuie să se panicheze. Reacții grave ca anafilaxie sau reacție alergică gravă nu am înregistrat deocamdată”, a spus medicul Laura Țurcan.
Potrivit platformei naționale www.vaccinare.gov.md, de la începutul campaniei de imunizare în Republica Moldova au fost vaccinare 5174 de persoane. În prima etapă sunt imunizați medicii de la spitalele cu profil COVID-19, cei din secțiile de reanimare și terapii intensive.
Comentariile sunt închise