Datele Biroului Național de Statistică arată că un moldovean a cheltuit în al treilea trimestru al acestui an în medie 131 de lei pentru îngrijiri medicale și de sănătate, cifra fiind în scădere față de aceeași perioadă a anului trecut. În același timp, un studiu al Biroului Național de Statistică cce vizează întreg sistemul medical confirmă că un deținător de poliță plătește atunci când interacționează cu sistemul medical mai mult decât o face o persoană neasigurată, iar cheltuielile cresc de 8 și chiar 12 ori când aceasta are nevoie de internare, scrie e-sanatate.md.
Potrivit datelor oficiale, aproximativ 85 la sută dintre moldoveni dețin o poliță medicală. Totuși, fenomenul plăților directe și neformale persistă. Pe 15 decembrie, Biroul Național de Statistică a publicat o sinteză a veniturilor și cheltuielilor pentru trimestrul III al acestui an, din care reiese că moldovenii au cheltuit pentru sănătate 5.7 la sută din tot venitul disponibil. Ca întotdeauna, pe primul loc se află cheltuielile de alimentație, întreținerea locuinței și pentru îmbrăcăminte și încălțăminte.
Datele arată că venitul mediu lunar al unei persoane a constituit în ultimul trimestru 2.224 de lei, iar cheltuielile – 2.301 lei. Din aceste resurse, în medie 131 de lei sunt direcționați despre necesități medicale. Anul trecut, pentru aceeași perioadă, cheltuielile pentru sănătate au crescut la 7.4 la sută lunar și constituiau, în medie, 170 de lei. Menționăm că anul trecut CNAM nu a reușit să valorifice 77 de milioane de lei, bani destinați medicamentelor compensate și care au fost direcționați, în final, către spitale.
Cifra de 131 de lei pare cu adevărat ireală, întrucât medicamentele de strictă necesitată trec cu mult de acest minim înregistrat. O cutie de Cardiomagnyl, medicament aflat în topul celor 100 cel mai des procurate de moldoveni, ajunge de la 70 până 80 de lei, medicamentul este foarte des folosit de cardiaci și ar trebui să fie găsit compensat la jumătate de preț. O cutie de Fluconazol, unul dintre medicamentele care se află și el în topul căutărilor, ajunge să coste până la 90 de lei.
Într-un alt studiu care a vizat întreg sistemul medical, efectuat de Biroul Național de Statistică la comanda Ministerului Sănătății, cheltuielile pentru o singură persoană, indiferent dacă aceasta este asigurată sau nu, sunt mult mai mari. Dacă nu au necesitat internare, atunci respondenții la studiu au spus că au cheltuit, în medie, câte 147 de lei, în mare parte pentru medicamente. Pentru persoanele ajunse în staționar cu asigurare cheltuielile au ajuns la 800 de lei, iar pentru cele neasigurate – la 1.600 de lei, cheltuielile pentru o zi/pat fiind de 127 și, respectiv, 265 lei. Totodată, studiul relevă că aproape fiecare a treia persoană a refuzat să se adreseze după ajutor medical specializat, principalele motive fiind: dispun de medicamente procurate anterior, preferă să se trateze cu plante medicinale și că nu au resurse financiare pentru a merge la doctor.
„Populația cu asigurare medicală cheltuie pentru serviciile de sănătate mai mult comparativ cu populația fără asigurare medicală. Acest fapt se datorează preponderent unui număr mai mare de adresări înregistrate în cazul persoanelor asigurate, dar și a necesității de a suporta cheltuieli pentru serviciile şi medicamentele care nu sunt acoperite de asigurarea medicală. Astfel, în anul 2016 cheltuielile persoanelor asigurate depășesc cu 58% valoarea medie a cheltuielilor pentru persoanele fără asigurare medicală. Dacă ne referim la structura cheltuielilor constatăm că în cazul celor cu asigurare medicală ponderea cheltuielilor pentru medicamente este puțin mai mare (73,8% față de 71,5%), însă pentru persoanele fără asigurare medicală se înregistrează o pondere mai mare pentru serviciile de asistență medicală primară (19,1% față de 11,6%)”, se menționează în studiul publicat la începutul acestui an.
Ultimul raport „Conturi naționale în Sănătate, publicat de CNMS a confirmat că plățile directe în sistemul de sănătate constituie un buget paralel, aproape la fel de consistent ca și cel format din bani publici. Dacă cheltuielile în Sănătate au constituit 12, 36 miliarde de lei în 2015, atunci 47,6 la sută din această sumă erau cheltuieli private, adică aproximativ 5,5 miliarde de lei. La începutul acestui an Ministerul Sănătății a scumpit tarifele la serviciile medicale, pe unele poziții și cu 300 de procente. Acestea nu au fost suspendate, deși Parlamentul a votat o hotărâre în acest sens.
Comentariile sunt închise