ROMANIA VA FI BLAMATĂ PENTRU EŞECUL CHIŞINĂULUI

Bucureştiul a pierdut ultima bătălie pentru Republica Moldova „din propria ignoranţă şi venalitate a elitelor (…) indivizi care percep problematica din jurul Moldovei ca o vacă de muls, în termeni electorali, simbolici, politici şi corporativi. Aceştia sunt adevăraţii agenţi ai Moscovei”, susţine politologul specializat în spaţiul postsovietic Octavian Milewski, într-un interviu acordat portalului ziare.com.

,,Din punct de vedere politic, Bucurestiul a cam pierdut ultima batalie pe R.M., iar acest lucru va deveni clar pe 30 octombrie. A pierdut-o exact in momentul cand presedintele Iohannis a promulgat acordul de imprumut in valoare de 150 de milioande de euro, materializarea avand loc cu o saptamana in urma prin livrarea primei transe de 60 de milioane.

A pierdut-o din proprie ignoranta si venalitate a elitelor as spune, insa acest lucru se va vedea abia in urmatorul sezon rece unde la Chisinau vor fi schimbari cu adevarat structurale si foarte posibil violente.’’

Octavian Milewski avertizează ca în toamna urmează un „Maidan” moldovenesc, iar România va fi blamata pentru eşecul Chişinăului. Participanţii la acest aşteptat maidan nu se vor împărţi pe criterii etnice sau lingvistice, ci în funcţie de raportarea la problema cea mai mare a Republicii Moldova – regimul Plahotniuc.

 De asemenea, analistul a comentat şi declaraţiile amabasadorului Statelor  Unite ale Americii la Chişinău, James Pettit că ,,Moldova nu este România şi că Moldova are propria ei istorie.’’ Afirmaţie care a stârnit un val de nemulţumire la Chişinău şi Bucureşti.

In favoarea afirmatiilor domnului ambasador stau cifre, proiecte concrete de sustinere a RM. Se pune intrebarea cu cat a contribuit Romania la dezvoltarea Moldovei, daca tot isi aroga dreptul de a dicta comunitatii internationale in frunte cu SUA.

La un moment dat Excelenta Sa mentioneaza ca SUA a contribuit cu 1,4 miliarde de dolari pentru asistenta si dezvoltare in RM, de la independenta pana in prezent.

SUA au construit o autostrada de 92 de km in R.M., un exemplu de proiect de consolidare statala vizibil, durabil si cu impact pe termen lung, cu efecte structurale asupra economiei. Prin comparatie, Romania nu a construit un singur kilometru.

Exista si alti parteneri care au facut cel putin la fel de mult pentru RM, UE si state membre UE ca Suedia sau Polonia. Ar trebui sa le reamintim unora ca asistenta Romaniei a fost de 10 ori mai mica, strict in termeni materiali sau financiari, in comparatie cu SUA.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture