Reținerile de la BNM, apreciate și criticate

Reținerile de la BNM sunt apreciate și criticate deopotrivă. Fostul premier, Ion Sturza a scris pe Facebook: “În sfârșit devin inutil pentru Moldova. Procurorii încep să-și facă treaba? P.S. Personal, nu mă bucur de necazul cuiva. Dar, domnii respectivi sunt vinovați conform fișei postului. Asumat.”

Pe de altă parte, fostul ministru de finanțe, Veaceslav Negruță se arată sceptic față de intențiile procurorilor și nu exclude posibilitatea unor implicări din mediul politic.

„Au mai fost astfel de intervenții  de genul „maski-show” care nu s-au soldat cu nimic în cele din urmă, ca și finalitate a unor anchete duse până la capăt și cu responsabilizarea persoanelor vizate. Astfel de probabilitate oricând există”, a precizat Veaceslav Negruța, scrie radiochisinau.md.

Potrivit anchetei parlamentare conduse de deputatul Platformei DA Alexandru Slusari, principalii beneficiari ai fraudei bancare sunt grupările controlate de Vlad Plahotniuc, Vlad Filat și Ilan Șor.

Ultimul a declarat ieri la o conferință de presă că BNM a IMPUS celor trei bănci lichidate („Banca de Economii”, „Banca Socială” și „Unibank”) garanția de stat în sumă de 13,3 mlrd. de lei pentru a o DELAPIDA ulterior, iar operațiunea s-a desfășurat cu implicarea Emmei Tăbârță, fostă viceguvernatoare la BNM și a lui Ion Ropot care deținea funcția de șef al Direcției Supraveghere specială din cadrul instituției financiare.

Procurorul general Alexandr Stoianoglo a dispus reținerea a patru persoane din actuala și fosta conducere a Băncii Naționale în dosarul fraudei bancare de proporții. Este vorba de fostul șef al BNM Dorin Drăguțanu, fosta sa adjunctă Emma Tăbârță, precum și actualii viceguvernatori Aureliu Cincilei și Ion Sturzu.

Sursa: independent.md

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture