Republica Moldova va primi șapte milioane de euro din partea UE pentru consolidarea Forțelor Armate

Această măsură este în valoare de 7 milioane de euro pe o perioadă de 36 de luni.

0

Republica Moldova va primi șapte milioane de euro din partea Uniunii Europene pentru consolidare capacităților Forțelor Armate. Decizia a fost adoptată joi, 2  decembrie, de Consiliul UE, transmite Agora.md.

Măsurile de asistență au fost luate în cadrul Institutului European pentru Pace (IEP) și urmăresc să acorde sprijin Georgiei, Republicii Moldova, Ucrainei și Republicii Mali.

„Această măsură de asistență va contribui la consolidarea capacităților Serviciului Medical Militar și a Batalionului de Inginerie al Forțelor Armate ale Republicii Moldova, inclusiv a capacității acestora de a furniza serviciile respective civililor în situații de criză sau de urgență.

În special, UE va finanța furnizarea de echipamente medicale pentru Serviciul Medical Militar și de echipamente de eliminare a munițiilor explozive pentru Batalionul de Inginerie. Această măsură este în valoare de 7 milioane de euro pe o perioadă de 36 de luni”, se precizează în comunicatul de presă al Consiliului.

Mai mult, asistența financiară va fi condiționată de respectarea legislației internaționale relevante în domeniu, fiind vorba în special de drepturile internaționale ale omului și dreptul internațional umanitar, precum și a instrumentelor juridice relevante și a celor mai bune practici bazate pe regulile, standardele și politicile internaționale și ale UE în domeniul furnizării de echipamente pentru forțele armate. Niciuna dintre măsuri nu implică furnizarea de echipamente concepute pentru aplicarea forței letale.

„Aceste măsuri urmăresc să consolideze capacitățile țărilor beneficiare în chestiuni militare și de apărare, cu scopul de a promova reziliența internă. Pentru Georgia, Republica Moldova și Ucraina, UE urmărește, de asemenea, să sporească capacitatea și interoperabilitatea forțelor armate locale pentru a contribui la misiunile și operațiunile militare ale Politicii de Securitate și Apărare Comună (PSAC). Măsurile sunt ca răspuns la solicitările trimise Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate de către țările implicate”, se arată în comunicatul Consiliului.

Instrumentul european de pace a fost instituit în martie 2021 pentru a finanța acțiunea externă a UE cu implicații militare sau de apărare, cu scopul de a preveni conflictele, de a menține pacea și de a consolida securitatea și stabilitatea internațională. IEP permite, în special, UE să finanțeze acțiuni de consolidare a capacităților statelor terțe și ale organizațiilor regionale și internaționale în domeniul militar și al apărării. În special, IEP permite UE să finanțeze acțiuni menite să consolideze capacitățile statelor terțe și ale organizațiilor regionale și internaționale în ceea ce privește chestiunile militare și de apărare.

Consiliul a adoptat deja trei măsuri de asistență în cadrul Instrumentului european pentru pace: o măsură de 130 de milioane de euro în sprijinul Uniunii Africane în iulie și măsuri în sprijinul Bosniei și Herțegovinei și a Mozambicului în valoare de 10 milioane de euro și, respectiv, 40 milioane de euro, în noiembrie 2021.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture