Reguli pentru vot: Pe lângă buletinul de identitate, masca de protecţie rămâne obligatorie şi la acest scrutin
Pe lângă buletinul de identitate, masca de protecţie rămâne obligatorie şi la acest scrutin. Cei care se vor prezenta la secţiile de votare fără mască, vor primi una gratuit. La intrare, fiecare cetăţean va fi obligat să-şi dezinfecteze mâinile şi i se va măsura temperatura. Autorităţile mai recomandă alegătorilor să vină cu un pix de acasă, scrie publika.md.
Într-o secție de votare nu vor putea intra mai multe persoane decât numărul cabinelor de vot. La fiecare două ore spaţiul va fi dezinfectat.
După prezentarea actului de identitate, operatorul va verifica datele în Registrul Electronic al Alegătorilor, pentru a vedea dacă persoana respectivă a fost repartizată la respectiva secţie şi dacă nu a votat deja. În cazul în care există dubii cu privire la identitate, alegătorul poate fi rugat să scoată masca de protecţie. Ulterior, va semna în dreptul numelui iar pe buletin se va aplica o ştampilă care confirmă votul, după care actul este înapoiat posesorului.
Alegătorul trebuie să aplice o singură ștampilă în dreptul candidatului ales, iar votarea se face doar în cabina de vot. Buletinul trebuie apoi pliat şi introdus în urnă.
Dacă buletinul a fost completat greşit, alegătorul poate cere unul nou, însă, doar o singură dată. Buletinul completat greşit va fi anulat. Votarea de două sau mai multe ori este interzisă prin lege şi se pedepseşte penal.
Potrivit CEC, vor fi utilizate 240 de scanere pentru a facilita procedura de identificare și înregistrare a alegătorilor în Sistemul Informațional Automatizat de Stat „Alegeri”. Utilizarea acestora reduce riscul de infectare a operatorilor, deoarece alegătorul va scana singur actul de identitate și informația va apărea direct în computer.
CEC precizează că persoanele cu temperatura mai mare de 37 de grade şi alte simptome de răceală nu vor fi lăsaţi să intre până la ora 15.00. Ei vor fi înscrişi în lista celor care pot vota acasă. Cei care au simptome, dar se prezintă după ora 15:00, vor primi mască şi mănuşi şi vor avea trecere prioritară până la cabina de vot.
Urna mobilă de votare poate fi solicitată prin cerere în scris. Președintele biroului electoral al secției de votare unde e înregistrat respectivul alegător desemnează cel puţin doi membri, care se vor deplasa la domiciliul solicitantului cu urna de vot mobilă, buletinul de vot şi ştampila. Votarea la domiciliu poate fi solicitată doar în raza secției de votare a alegătorului.
Foto: publika.md.
Comentariile sunt închise