Reacția PUN Bălți privind informațiile despre situația la Consulatul General al României

În presa română au apărut articole, precum că studenților din Bălți nu li se eliberează vize de studiu în România. Mai mult decât atât, aceștia ar fi indignați de comportamentul pretins  grosolan al angajaților Consulatului General al României la Bălți, care vorbesc doar în limba rusă.

Partidul Unității Naționale consideră aceste informații drept nefondate și neargumentate. Aceștia au catalogat articolul drept o tentativă de dezinformare a cetățenilor. Din imaginile postate se poate percepe, că postările sunt din august 2019, iar jurnalistul invocă alte situații și perioade.

Partidul Unității Naționale la Bălți consideră, că informațiile au fost publicate, drept reacție la afirmațiile Ambasadorului României în Republica Moldova, Daniel Ioniță în cadrul unei vizite la Bălți.

Cu o reacție la informațiile vehiculate în presa română a venit și Constantin Codreanu, Președintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării. Acesta a scris pe pagina sa de facebook că a avut o discuție cu consulul general la Bălți. Domnia sa a infirmat cele expuse în articol de Mihai Dumitru și m-a asigurat că nu există un blocaj legat de eliberarea vizelor. Am verificat chiar câteva cazuri individuale semnalate în grupul “Admitere România”. În prezent, în sistem, mai sunt doar 20 de dosare în proces de soluționare. Legat de angajații pe plan local ai Consulatului care ar vorbi limba rusă și de solicitarea acestora ca și cetățenii să vorbească limba rusă, iarăși, ar fi o afirmație ce nu corespunde realității. Cel mai probabil, e vorba de intermediarii care căpușează activitatea Consulatului.

Ministerul Afacerilor Externe al României a făcut următoarele precizări, transmite adevărul.ro. La acest moment, la nivelul Consulatului General al României la Bălţi sunt în curs de soluţionare 19 solicitări de acordare a vizei de lungă şedere pentru studii, cea mai veche fiind depusă în data de 7 ianuarie 2020. Conform legislaţiei în vigoare, termenul maxim prevăzut pentru acordarea vizei de lungă şedere pentru studii este de 60 de zile. La nivelul Consulatului General al României la Bălţi, termenul mediu de soluţionare a solicitărilor de acordare a vizelor de lungă şedere pentru studii este mult sub termenul prevăzut de lege. Ministerul Afacerilor Externe subliniază, de asemenea, că limba utilizată la nivelul misiunilor diplomatice şi consulare ale României şi, implicit, la nivelul Consulatului General al României la Bălţi este limba română, cu excepţia cazurilor în care solicitanţii de servicii consulare nu cunosc limba română. Cu privire la situaţia concretă semnalată în articol, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a solicitat CG Bălţi, în regim de urgenţă, un raport detaliat pe baza căruia vor fi luate măsuri, în consecinţă“.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture