Problema colectării, selctării și reciclării deșeurilor din municipiului Bălți a fost subiectul debaterilor publice, desfășurate miercuri în cadrul primăriei. La dicuții au participat reprezentați atât ai administrației publice locale, asociații obștești în domeniu, cât și ai Academiei de Științe a Moldovei. Părțile implicate s-au axat în special pe elaborare unui sistem managment a deșeurilor solide.
VASILE GRATI, REPREZENTANTUL PRIMĂRIEI DE BĂLȚI: ”Astăzi noi nu avem poligon. Aceasta-i problema principală. Noi nu avem unde transporta deșeurile. Noi vorbin de 10-15 ani că poligonul orășenesc de la Belicenii Noi este supraîncărcat, dar noi totuși transportăm deșeuri acolo. Problema trebuie să fie ridicată la nivel de stat. Municipiul Bălți nu dispune de un oarecare teren pentru depozitare deșeurilor din regiune”.
Asociațiile obștești au vorbit în cadrul dezabaterilor despre beneficiile implimentării sistemului de magemnet a deșeurilor solide.
MARIUS FRECAUȚAN, VICEPRȘEDINTELE ASOCIAȚIEI CREED: ”Prin acest proiect se propune consolidarea bazei tehnico materiale a întreprinderii de prestare a serviciilor la nivelul orașului și a unui plan de conștientizarea populației la standardele europene și de protecție a mediului”.
ALEXANDRU POGOR, PRȘEDINTELE ASOCIAȚIEI CREED: ”Obiectivele acestui proiect sunt să asigurea armonizarea regulamentelor interne la legislația UE la depozitarea deșeurilor biodegradabile. Să protejeze sănătatea populației și a mediului prin îmbunătățirea colectării și depozitării deșeurilor prin asigurarea închidereii și ecologizării depozitelor existente prin construirea unui depozit la standarde europene”.
Dezbaterile publice sunt al doilea pas în cadrul proiectului Bălți ,,Oraș curat”. Ele au fost organizate de asociația obștească CREED. ONG-l își propune ca până în luna aprilie a anului 2018 să realizeze un studiu de fezabilitate a impactului pe care ar putea să-l aibă un sistem de gestionare selectivă a deșeurilor.
Comentariile sunt închise