Succesele în activitatea administrativă a primarului de Bălţi, Renato Usatîi, au devenit obiect de studiu pentru unii politologi din Statele Unite ale Americii. Unul dintre ei este și profesorul Mitchell Orenstein de la Universitatea Pennsylvania (SUA). El a efectuat o vizită de lucru la primăria bălțeană, unde s-a informat despre faptul, cum Usatîi, un primar și lider de opoziție, reușește să gestioneze unul dintre cele mai mari orașe din țară. Orenstein a aflat de la reprezentanții administrației publice locale de felul, cum sunt obstrucționați de puterea centrală de la Chișinău, care împiedică dezvoltarea urbiei.
”Noi ne întâlnim cu probleme de ordin birocratic impuse de persoane cu funcții de răspundere. De exemplu reprezentantul guvernului în teritoriu este, totodată, șeful Oficiului Teritorial al Cancelarie de Stat la Bălți dar și președintele Partidului Democrat în teritoriu”.
Profesorul din Pennsilvania s-a arătat mirat de faptul, că Uastîi pentru viziunile sale politice este persecutat de putere. Mai mult, politologul american spune, că este un caz excepțional în istoria administrației publice locale, când un șef al conducerii orașului gestionează treburile localității de la distanță.
” Este un caz excepțional. Printre multitudinea de aspecte ale politicii în Molldova, care sunt ieșite din comun, printre aceste este și cazul lui Renato Usatîi. Este foarte neobișnuit pentru noi să avem un primar care nu locuiește în oraș. Bineînțeles este un experiment foarte interesant, de a vedea cum funcționează această metodă. Mă miră faptul că mă aflu pentru prima dată într-un astfel de oraș, în astfel de circumstanțe”.
De asemenea, Mitchell Orenstein a menționat, că vizita sa în Republica Moldova se axează pe elaborarea unei cărți, în care va face o paralelă între situația geopolitică a Moldovei cu cea din țările spațiului postsovietic.
”Voi scrie o carte, în care voi face o paralelă între situația geopolitică a Moldovei cu cea din Ucraina, Belarus dar și cu alte țări din spațiul post sovietic. Aceste țări se află în mijlocul centrului de influență a Rusiei și UE, deseori nu din propria dorință. În rezultat, ele sunt foarte afectate. Eu voi reflecta diferențele și modul în care aceste conflicte se desfășoară în diferite țări, chiar și în diferite orașe. În special, cum afectează oamenii, ce trăiesc în această parte a lumii”.
Mitchell Orenstein este profesor de politici a Europei Centrale și de Est, în cadrul Departamentului slav de la Universitatea din Pennsylvania și la Universitatea din Harvard, SUA.
Comentariile sunt închise