În una din primele zile reci ale iernii am mers în satul Răuțel din raionul Fălești, localitate vecină cu orașul Bălți. Menționat documentar încă în anul 1867, satul numără peste 4000 de locuitori.
S-ar părea, că o localitate situată la doar 9 kilometri de municipiul Bălți ar trebui să aibă o infrastructură dezvoltată. Adevărul e că aici lipsesc lucruri vitale, precum sistemele de aprovizionare cu apă și canalizare sau o casă de cultură.
Actualul edil al satului, Tudor Istrati, este primar din partea formațiunii politice de opoziție Partidul Nostru. Acesta este la primul său mandat și are planuri mari pentru sat.
Istrati vrea să dezvolte infrastructura rutieră, să asigure gospodăriile cu apeduct și canalizare, să investească în educație și sport, cele mai multe dintre acestea urmând să fie îndeplinite prin proiecte.
Locuitorii deja se pot bucura de un sistem econom și modern de iluminare stradală în tot satul. Acesta a fost realizat în cadrul unui proiect elaborat de primarie, în valoare de peste un million de lei.
În Răuțel sunt mulți meșteri populari și tineri care au îndrăgit arta moldovenească. Pentru ei primăria a câștigat și un proiect.
Istrati spune că ține la tradițiile moldovenești și intenționează să amenajeze pentru meșteri un atelier, chiar în incinta primăriei.
Parcul din sat a început să prindă culoare, ne povestește primarul. Aici a fost îngrădit teritoriul și au fost sădiți pomi. Mai mult, parcul a fost dotat cu o zonă de joacă pentru copii, adusă în dar de fundația Renato Usatîi.
În Răuțel sunt multe fântâni. Sătenii au însă nevoie de apeduct, în condițiile în care apa din fântâni nu este bună pentru consum.
Primarul ne-a declarant că apeductul și canalizarea sunt o prioritate pentru primărie, iar primii pași deja au fost făcuți.
Grădinița din Răuțel numără peste 180 de copii. Câțiva dintre ei, sunt copii cu nevoi speciale care necesită și o pregătire corespunzătoare. În aces scop, în grădiniță va fi amenajată o sală cu toate utilajele necesare.
În Răuțel nu există o școală de sport, așa că tinerii se antrenează în sala de sport a școlii, unde recent au fost achiziționate 14 saltele.
În viitor, condițiile vor fi mai bune, ne asigură primarul. Cea de-a doua sală de sport, construită încă în anul 2011 va fi dusă la bun sfârșit.
Acum șase ani, în sat a demarat și construcția casei de cultură. După ce au fost ridicați pereții, lucrările au ieșuat, iar clădirea a rămas de izbeliște.
Pentru că sătenii își doresc foarte mult o casă de cultură, primarul a hotărât că va relua lucrările de construcție. O parte din banii necesari au fost deja donați de fundația Renato Usatîi, chiar de hramul satului.
Sătenii sunt mulțumiți de munca primarului și speră că acest este doar începutul.
Întrebat dacă ar vrea ca satul Răuțel să fie parte componentă a municipiului Bălți, Istrati a răspuns fără a sta pe gânduri, considerând acest lucru o facilitate mare pentru locatari.
Comentariile sunt închise