Prețul alegerilor anticipate – 125 de milioane de lei; Câte secții de votare vor fi deschise pentru diasporă
Comisia Electorală Centrală a aprobat astăzi devizul de cheltuieli estimativ pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlmentare anticipate din 11 iulie. Astfel, CEC-ul solicită Guvernului alocarea sumei de 125 de milioane de lei, bani care urmează să acopere și cheltuielile pentru echipamentele sanitare din secțiile de votare, scrie jurnal.md.
Pentru comparație, pentru cele două tururi ale prezidențialelor de toamna trecută au fost alocate 164 de milioane de lei, iar pentru parlamentarele din 2019 – 100 de milioane de lei.
Membrii CEC au precizat că suma efectivă care va fi cheltuită pentru anticipate ar putea să fie mai mică, ținând cont că și la precedentele scrutine s-au folsit mai puțini bani decât au fost alocați.
În cadrul ședinței, Dorin Cimil s-a referit și la temerile exprimate public de unii politicieni precum că desfășurarea alegerilor anticipate ar fi sub semnul întrebării deoarece pe 15 iunie expiră mandatele membrilor CEC.
„Avem o prescripție clară în Codul Electoral care indică faptul că, în situația în care alegerile au fost fixate în timpul mandatului actualei Comisii Electorale, atunci Comisia, de drept, își prelungește mandatul pe un termen nu mai mare de 90 de zile. Astfel, vom putea să administrăm aceste alegeri parlamentare anticipate”, a precizat Cimil.
În ceea ce privește diaspora, la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie în străinătate urmează a fi deschise, potrivit lui Cimil, 150 de secții de votare – la fel ca la ultimele alegeri prezidențiale. Cetățenii din diaspora care vor să se înregistreze prealabil în perspectiva participării la anticipate, deja o pot face accesând site-ul CEC până pe 15 iunie. Procedura este necesară, pentru că, în funcție de asta, este rectificată geografia amplasării secțiilor de votare.
În ceea ce privește problema de la ultimele scrutine, când diaspora a stat la cozi interminabile pentru a-și exercita dreptul de vot, Dorin Cimil a declarat: „Vom merge cu rectificări doar acolo unde a fost problema aglomerării în scrutinul prezidențial. Asta înseamnă că dacă, de exemplu, în Germania puțin s-a greșit cu geografia respectivă, va trebui de rectificat geografia amplasării secțiilor de votare.”
Precizăm că membrii Comisiei Electorale Centrale au avut ieri o întrevedere cu președintele Maia Sandu pe subiectul alegerilor anticipate, iar președintele CEC, Dorin Cimil, a declarat aseară, în cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV, că a preconizat o întâlnire și cu premierul interimar, Aureliu Ciocoi, pentru a discuta despre potențialul financiar disponibil care poate fi oferit de Guvern pentru organizarea anticipatelor.
Foto: jurnal.md.
Comentariile sunt închise