Creștinii ortodocșii care vor să respecte Postul Paștelui, sunt nevoiți să scoată mai mulți bani din buznare, când se lovesc de prețurile exagerate din piețile agroalimentare. Ciupercile, roșiile, castraveții și ardeiul gras sunt în această perioadă cele mai scumpe produse. Pentru un kilogram de castraveți autohtoni, bălțenii trebuie să achite tocmai 70 de lei, mai mult decât pentru un kilogram de carne de porc. Ardeiul gras costă cu 10 lei mai puțin, adică 60 de lei, iar roșiile și ciupercile sunt practic la același preț de 40-45 de lei.
Culmea e că nu doar cumpărătorii se plâng de prețurile mari, dar și comercianții, care din această cauză au foarte puține vânzări.
Unul dintre produsele mai ieftine în perioada postului este salamul din soia, cu adaos de ciuperci și castraveți, care costă în medie 40-60 de lei pentru un kilogram. Acest produs alimentar este o alternativă bună pentru iubitorii de carne.
Dacă salamul de post este mai ieftin, aflați că maioneza vegetală este mai scumpă, la fel ca și pateurile din soia.
Bălțeni care respectă Postul Mare spun că prețurile pentru produsele vegetale sunt exagerate.
Сereale și crupele s-au scumpit cu 3-5 lei per kilogram, iar prețurile diferă de la o firmă la alta. Astfel, hrișca de calitate medie costă până la 30 de lei, iar cea de calitate superioară chiar și 40 de lei. Și prețul la orez a fost majorat, însă nesemnificativ. Acesta variază de la 20 la 30 de lei. Boabele de mazăre și fasole costă 15 și respectiv 20 lei pentru un pachet.
Unii oameni cred că nu este atât de important cum ne alimentăm în perioada postului, dar сe vorbim și cum gândim.
Dintre toate posturile din calendarul creştin-ortodox, Postul Paştelui este considerat cel mai lung şi mai sever. Durează şapte săptămâni, însă, comparativ cu Postul Crăciunului, în tot acest interval, numai două zile sunt cu dezlegare la peşte: de Buna Vestire şi de Florii.
Comentariile sunt închise