Populația Moldovei continuă să îmbătrânească

Ponderea persoanelor în vârstă de peste 60 ani este în continuă creștere în Republica Moldova. În 2016, coeficientul de îmbătrânire a crescut cu 0,5 puncte procentual faţă de 2015 și reprezintă 17,2% din populația ţării, ceea ce corespunde unui nivel înalt de îmbătrînire. Potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică (BNS), citate de IPN, la începutul anului curent pentru prima dată coeficientul de îmbătrânire din mediul urban l-a depășit pe cel din mediul rural.

Speranța de viață la vîrstnicii din mediul urban este mai mare cu 2,7 ani decît a celor din mediul rural. Durata medie a vieții femeilor ce au trecut de 60 ani este de 20,1 ani, iar a bărbaților de 15,9 ani.

Vîrstnicii care își apreciază starea de sănătate ca fiind una satisfăcătoare este de 60%, 34,6% o consideră rea sau foarte rea, iar aproape 6% din bătrîni au declarat starea de sănătate ca fiind bună sau foarte bună.

La 1 ianuarie 2017, la evidenta organelor de protecție socială se aflau aproape 700 de mii pensionari, cu 11,3 mii de persoane mai mult comparativ cu 2016. 23% din pensionari sunt angajați în câmpul muncii. În anul 2016, 46,8% din gospodării au avut în componenta sa cel puțin o persoană de 60 ani şi peste.

În mediul urban, 24,8% din gospodăriile formate numai din persoane în etate apreciază condițiile de trai ca fiind rele sau foarte rele, pe cînd în mediul rural – doar 13%. În anul 2016, 37,3% din gospodăriile cu vîrstnici nu și-au permis să includă în regimul alimentar carne sau pește o dată al două zile.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture