PIB-ul R. Moldova a scăzut cu 7% în 2020, valoarea fiind de 206 miliarde de lei. Este cea mai mare diminuare din ultimii 10 ani

În anul 2020, produsul intern brut (PIB) al R. Moldova a marcat o scădere semnificativă cu 7% față de anul 2019, fiind înregistrată o valoare nominală de 206 miliarde de lei. Rezultatul e marcat de două fenomene negative, spun experții. Unul dintre acestea este pandemia de COVID-19, iar alt fenomen este seceta din anul 2020 care a afectat sectorul agricol. „Pentru noi sectorul agricol rămâne o coloană vertebrală a economiei naționale”, spun experții care prezintă datele din publicația anuală „Tendințe în Economia Moldovei”, scrie agora.md.

„Noi am trecut prin mai multe recensiuni economice în ultima decadă – 2012, 2015 și 2020. Constatările noastre sunt că în ultimii 20 de ani această descreștere de 7% este cea mai mare”, susține expertul Alexandru Stratan.

În comparație cu alte țări din regiune, R. Moldova a avut o evoluție mai rea, susțin experții. Mai exact, România a avut o descreștere a PIB-ului de 3,9% iar Ucraina – 4,4%. Este de remarcat că evoluția PIB-ului R. Moldova a fost puțin mai negativă decât cea înregistrată în zona euro.

Analizând categoriile de resurse ce au contribuit la formarea PIB-ului, se constată că aproape toate activitățile au înregistrat scăderi. Excepție sunt domeniul construcțiilor cu o creștere de 0,3% la formarea PIB-ului și activitățile financiare și asigurările – cu o creștere de 0,2% la PIB.

Cel mai mult au influențat la reducerea PIB-ului agricultura -o descreștere a PIB-ului cu 2,7%. Ponderea agriculturiii la formarea PIB a fost de 9,5%. Este rata cea mai mică înregistrată în perioada independenței țării.

„Pe deoparte pe noi ar trebui să ne bucure când un sector cum este agricultura nu ar deține o cotă masivă în PIB. Însă acest lucru nu s-a produs din cauza dezvoltării vertiginoase a inovațiilor tehnologice și a dezvoltării altor sectoare, dar din cauza secetei”, spune expertul Alexandru Stratan.

Comerțul cu ridicata și amănuntul, întreținerea și reparația auto, transport și cazare, au contribuit cu 2,1% la diminuarea PIB. Aceste domenii au o pondere semnificativă în PIB – de 20,7%.

Industria extractivă, prelucrature, producția și furnizarea de energie electrică, gaze și apă caldă – PIB-ul s-a redus din contul acestor industrii cu 0,6%. Ponderea industriei în PIB este de 14%.

În total, în anul 2020, PIB-ul a înregistrată o valoare nominală de 206 miliarde de lei.

Foto: agora.md.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture