Peste 3 milioane de cetăţeni ai R. Moldova sunt aşteptaţi la urne
Astăzi, 1 noiembrie, în Republica Moldova au loc alegeri prezidențiale. Votarea începe duminică la ora 7:00 și se încheie la ora 21:00, scrie zdg.md
Pentru scrutinul prezidențial din 1 noiembrie 2020, au fost constituite, în total, 2 143 de secții de votare.
În cursă sunt înregistrați opt concurenți electorali, dintre care șapte desemnați de formațiuni politice și actualul președinte al țării, în calitate de candidat independent. Pentru a fi declarat valabil, la scrutin trebuie să participe cel puțin 1/3 din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale.
9:00 Candidata PAS, Maia Sandu, își exercită dreptul la vot.
8:38 Inspectoratul General al Poliției a făcut primele precizări privitor la mersul alegerilor.
8:30 Până la ora 8:30 peste 74 de mii de cetățeni ai R. Moldova și-au exercitat deja dreptul la vot.
08:05 Comisia Electorală Centrală (CEC) a oferit primele informații în legătură cu procesul de votare.
8:00 Candidatul Mișcării Politice „UNIREA”, Dorin Chirtoacă, și-a exercitat dreptul la vot.
7:45 INCIDENTE LA VARNIȚA. La Varnița, alegătorii din stânga Nistrului au format cozi la secțiile votare. Năstase, fiind prezent acolo, a declarat că s-a folosit spray lacrimogen. Mai mulți ofițeri ai Poliției se află la fața locului.
„Au folosit spray, persoanele, două persoane au nevoie de îngrijiri medicale. Sunt doi provocatori, se pare că au fost reținuți autorii”, a declarat unul dintre votanții de la Varnița.
7:30 Premierul R. Moldova, Ion Chicu, și-a exercitat dreptul la vot. La ieșirea din secția de votare Chicu a declarat că „este necesar de facut o deciziei corectă”. În discursul lui, premierul a rostit, de cel puțin trei ori „Sănătate tuturor”.
7:15 Primul cetățean al R. Moldova care și-a exercitat dreptul la vot este Viorica Lozov, interpretă de jazz stabilită cu traiul permanent în Japonia.
Primul cetățean al R. Moldova care și-a exercitat dreptul la vot
7: 10 La o secție de votare din centrul capitalei, primii alegători și-au exercitat deja dreptul la vot.
7:00 STAR VOT. Toate secțiile de votare s-au deschis.
În cursă sunt înregistrați opt concurenți electorali. Lista candidaților:
- Renato Usatîi, Partidul Politic „Partidul Nostru”.
- Andrei Năstase, Partidul Politic – Platforma Demnitate și Adevăr
- Tudor Deliu, Partidul Liberal Democrat din R. Moldova
- Igor Dodon, Adunarea cetățenilor
- Violeta Ivanov, Partidul Politic „Șor”
- Maia Sandu, Partidul Acțiune și Solidaritate
- Octavian Țîcu, Partidul Unității Naționale
- Dorin Chirtoacă, Mișcarea Politică UNIREA.
Peste 3 milioane de cetăţeni ai R. Moldova sunt aşteptaţi la urne, la alegerile prezidenţiale
Potrivit Comisiei Electorale Cecntrale(CEC), astăzi la urnele de vot pentru a alegerea preşedintelui Republicii Moldova sunt aşteptaţi 3 milioane 287 de mii de alegători. În listele electorale din Registrul de Stat al Alegătorilor sunt înregistraţi cu aproape 1200 de alegători mai puţin faţă de scrutinul parlamentar din februarie 2019. Din numărul total de alegători, cei mai mulţi au fost înscrişi pe listele din municipiul Chişinău, Unitate Teritorială Autonomă Găgăuzia şi regiunea transnistreană.
Numărul de alegători după repartizarea teritorială:
- 2 798 306 de alegători sunt atribuiţi pe unităţi administrativ-teritoriale de nivelul II;
- 232 631 – nu au înregistrare la domiciliu sau reşedinţă, ( inclusiv cei care au emigrat autorizat peste hotarele ţării);
- 256 203 – cetăţenii cu drept de vot care au domiciliu înregistrat în regiunea transnistreană.
Pentru alegerile prezidențiale au fost constituie 2 143 de secții de votare
Potrivit CEC, din 2 143 de secții, 139 de secții de votare au fost constituite pentru cetățenii R. Moldova aflați peste hotarele țării, iar 42 de secții de votare au fost organizate pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului ( regiunea transnistreană ), municipiul Bender şi unele localități ale raionului Căușeni.
Cele mai multe secții de votare vor fi deschise în circumscripția electorală Chișinău nr.1, care cuprinde sectoarele și suburbiile capitalei, în număr total de 305 secții de votare.
În toate secțiile de votare va funcționa Sistemul de înregistrare video
Totodată, CEC precizează că în cadrul alegerilor de duminică, 1 noiembrie curent, în toate secțiile de votare va funcționa Sistemul de înregistrare video.
Potrivit CEC, sistemul de înregistrare video nu are conexiune la rețeaua internet, este funcțional și activ doar în ziua votării, pentru a monitoriza operațiunile electorale în lipsa alegătorilor.
Astfel, pentru scrutinul prezidențial de duminică înregistrarea video va începe în momentul demarării operațiunilor electorale preparatorii privind deschiderea secției de votare (sigilarea urnelor de vot, verificarea existenței listelor electorale, buletinelor de vot, ștampilelor) și va fi oprită la deschiderea secției de votare, adică ora 7:00.
Ulterior, înregistrarea video va fi repornită în momentul închiderii secției de votare și oprită după finalizarea procedurii de numărare și totalizare a voturilor de către membrii biroului electoral al secției de votare.
Alegerile prezidențiale vor fi monitorizate de 1 887 observatori naţionali și 310 observatori internaţionali
Alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020 vor fi monitorizate de 1 887 observatori naţionali și 310 observatori internaţionali.
Comisia Electorală Centrală anunță că alegerile pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova din 1 noiembrie 2020 vor fi monitorizate de 1 887 observatori naţionali și 310 observatori internaţionali.
În cadrul secțiilor de votare deschise peste hotarele țării au fost acreditați 77 observatori din partea organizațiilor neguvernamentale și a misiunilor diplomatice și 154 de observatori înaintați de către concurenții electorali. Pentru secțiile de votare de pe teritoriul țării, consiliile electorale de circumscripție au acreditat, la cererea concurenţilor electorali câte un observator naţional.
CEC atenționează că observatorii nu fac parte din componența organelor electorale inferioare, iar activitatea lor nu este remunerată financiar de către CEC, ci de către subiecții care au solicitat acreditarea lor.
Observatorii au dreptul să asiste la toate operaţiunile electorale, la toate şedinţele organelor electorale, inclusiv în ziua alegerilor, fără a interveni în procesul electoral sau în alte aspecte electorale şi să informeze preşedintele organului electoral despre neregulile observate. Ei au acces la toate informaţiile cu caracter electoral, la listele electorale, la procesele verbale întocmite de organele electorale, iar efectuarea filmărilor foto şi video pot fi realizate cu înştiinţarea preşedintelui organului electoral, fără a pune în pericol secretul şi securitatea votării.
Alegerile din 1 noiembrie 2020 sunt cel de-al patrulea exercițiu electoral de la declararea independenței Republicii Moldova
Alegerile din 1 noiembrie 2020 sunt cel de-al patrulea exercițiu electoral de la declararea independenței Republicii Moldova, prin care cetățenii aleg prin vot direct președintele țării.
La funcția de șef al statului poate candida orice cetățean cu drept de vot, care are 40 de ani împliniți, a locuit sau locuiește permanent pe teritoriul Republicii Moldova nu mai puțin de 10 ani și posedă limba română.
Validarea alegerilor este condiționată de prezența la urne a cel puțin 1/3 din numărul alegătorilor înscriși în listele electorale. Este ales candidatul care a obținut mai mult de jumătate din voturile valabil exprimate. Dacă aceste condiții nu sunt întrunite, peste două săptămâni se organizează un al doilea tur de scrutin, la care participă primii doi candidați stabiliți în ordinea numărului de voturi obținute în primul tur. În acest caz, este declarat ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi, indiferent de numărul alegătorilor care au participat la vot. Rezultatele alegerilor urmează a fi confirmate sau infirmate de către Curtea Constituțională.
Sursa: zdg.md
Comentariile sunt închise