Un grup criminal, constituit din nouă persoane printre care și foști angajați ai Ministerului Afacerilor de Interne a fost depistat de către Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale(PCCOCS). Membrii grupului dețineau agenții de taxi din municipiul Chișinău și Bălți și ar fi prejudiciat bugetul de stat cu aproximativ 15 milioane lei.
Oamenii legii informează că în urma efectuării acțiunilor de urmărire penală și măsurilor speciale de investigații întreprinse, în cadrul unei cauze penale privind evaziunea fiscală, comisă în proporții deosebit de mari, la data de doi mai, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale în comun cu angajații INI al IGP au efectuat 34 de percheziții în municipiile Chișinău și Bălți, la o serie de agenți economici, care gestionează agenții de taxi, oficiile și domiciliul conducătorilor acestor întreprinderi.
„Ieri au fost efectuate 34 de percheziţii în municipiul Chişinău, la domiciliile agenților economici, inclusiv și într-un oficiu ascuns în Chișinău în care se ducea evidența contabilă și au fost ridicați 70 de saci cu documente contabile, foi de parcurs, recipese, informații ce țin de automobile și mijloacele bănești”.
Grupul a fost urmărit jumătate de an, timp în care au fost interceptate convorbirile telefonice ale angajaților, au fost realizate urmăriri vizuale prin intermediul tehnicii pentru stabilirea oficiilor tenebre în care se ținea evidența contabilă și au fost infiltrați ofițeri sub acoperire, care au făcut rost de probe ce demonstrează activitatea infracțională.
„O parte din făptuitori au fost anunțați de complici cu privire la percheziții și se eschivează în continuare de Procuratură, de aceea au fost deschise două cauze penale: una pentru evaziune fiscală, iar alta pentru divulgarea datelor urmăririi penale”.
De asemenea, procurorii mai specifică că pe parcursul urmăririi au observat multe plângeri din partea clienților nemulțumiți de servicii, dar și a șoferilor, care avea un salariu mizer.
Potrivit oamenilor legii, agențiile sunt înregistrate pe numele unor persoane interpuse din pătura vulnerabilă a societății, însă au fost urmăriți, în special, cei care beneficiau de pe urma acestei evaziuni fiscale. Astfel, dintre cele 9 persoane au fost reținute deocamdată 6. Potrivit procurorilor, în grup se aflau și foști angajați MAI, însă doar colaboratori nu și persoane, care dețineau funcții înalte.
Oamenii legii au mai stabilit că în această perioadă firmele de taxi ar fi avut venituri de 70 de milioane de lei, fără a fi calculate cheltuielile.
Suspecții riscă închisoare de până la 6 ani sau amendă de până la 250 de mii de lei și privarea dreptului de a exercita o anumită activitate.
Comentariile sunt închise