Potrivit șefului Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, persoanele, inclusiv membri ai familiei, se pot plimba în parc, dar fără să facă frigăruie sau grătare. Se permit grătarele în ograda casei, cu prezența membrilor familiei, nu și a altor persoane, pentru că, în caz contrar, ar crea „o situație de aglomerare, care este prieten cu COVID-19”.
Potrivit deciziei Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, până pe 30 iunie se interzice aflarea în locuri publice precum păduri, parcuri, alei, plaje etc., a persoanelor în grupuri mai mari de trei oameni. Respectarea distanţei fizice de un metru fiind obligatorie. Tot până pe 30 iunie, se interzice aflarea persoanelor pe terenuri de joacă, terenuri sportive și zone de agrement, dar și aflarea persoanelor în vârstă de peste 63 de ani înafara domiciliului şi în spaţiile publice fără necesitate stringentă.
Totodată, se admite organizarea întrunirilor în masă cu caracter unic, cu participarea unui număr mai mic de 50 de persoane, cu respectarea măsurilor de sănătate publică. În acest caz, se va întocmi obligatoriu o listă de evidenţă epidemiologică a evenimentului, cu excepţia spaţiilor care sunt în adiacentul instituţiilor publice, de învățământ, spitalelor sau altor locuri cu risc sporit de infecţie. Potrivit consilierei ministrului de interne, Alina Zbancă, această prevedere este valabilă în cazul evenimentelor mari, precum proteste și nu se aplică în alte circumstanțe, în cazul ieșirilor la picnic, grătar sau alte activități.
Comentariile sunt închise