O mie de moldovence sunt diagnosticate cu cancer mamar în fiecare an

Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. În Republica Moldova, această boală ocupă locul doi după incidență. O mie de femei din Republica Moldova sunt diagnosticate cu cancer mamar în fiecare an, circa o sută dintre ele mor în primele 12 luni după descoperirea bolii. Cifrele alarmante au determinat grupul de inițiativă Run Pink Moldova să organizeze pentru al doilea an consecutiv, activități de sensibilizare a opiniei publice, cu privire consecințele acestei maladii. La începutul lunii, la Bălți a fost organizată o consultație specializată gratuită, la care s-au prezentat zeci de femei, din oraș dar și alte localități.

„Aici în Bălți au fost consultate 27 de femei, șapte au fost diagnosticate cu fibroadenomatoză difuză și o suspecție la cancer. În rest, pacientele au făcut o consultație de rutină.”

Elena Culic este voluntar. Ea și-a adus aportul la desfășurarea consultației. Ceea ce a observat, este că majoritatea femeilor s-au adresat pentru prima dată la medicul mamolog.

„Majoritatea femeilor nu au fost niciodată la un medic mamalog. Asta deși vârsta lor este cuprinsă între 20 și 60 de ani. M-a mirat faptul că la concultație nu a venit niciun bărbat , deși medicul a spus, că cancerul mamar se dezvoltă și la bărbați.”

Luna octombrie, cunoscută în lumea intreagă ca luna roz, este dedicată tuturor femeilor diagnosticate cu cancer mamar.

Anual, în lume, 1,6 milioane de femei sunt diagnosticate cu maladia distrugătoare. Mai mult de jumătate de million pierd lupta cu boala. La Bălți, în fiecare an, 45-50 de femei, află că suferă de cancer de sân. Medicul îndeamnă femeile să se adreseze specialiștilor la primele dureri și simptome.

„Primul simtom care îl observă majoritatea femeilor este un nodul, o zonă de îngroșare în glanda mamare. Dacă persoana observă aceste schimbări trebuie să facă o consultație. Alt simptom este schimbarea aspectului, formei, dimensiunii glandei mamare, schimbarea aspectului pielii, așa numită coajă de portocală. Neapărat trebuie să atragem atenția la secreția din glandele mamare dacă sunt cu aspect de sânge.”

Potrivit medicului, autoexaminarea sânilor ar trebui să facă parte din rutina oricărei femei. Palparea se face în fața oglinzii după menstruație, când sânii nu mai sunt dureroși și umflați. Ai grijă să analizezi prin palpare și regiunea de la subraț! Odată depășită vârsta de 40 de ani, și mamografia trebuie să facă parte din lista analizelor anuale ale oricărei femei. Ea poate depista cancerul încă înainte ca acesta să devină palpabil, făcând boala chiar vindecabilă. Examenul se mai poate efectua și sub 40 de ani, însă numai când există suspiciunea unei leziuni canceroase.

 

Foto: zdg.md

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture