Numărul persoanelor, ce suferă de diabet, în continuă creștere

Numărul persoanelor ce suferă de diabet zaharat se află într-o continuă creștere, notează noi.md citînd datele Centrului Național de Sănătate Publică.

Doar în anul 2016 în Republica Moldova,  96 651 de persoane erau diagnosticate cu diabet zaharat. Prevalenţa a constituit în 2016 – 273,2 la 10 mii locuitori, respectiv în 2015- 254,3 la 10 mii locuitori. Incidenţa prin diabet zaharat a constituit în 2016 – 30,1 la 100 mii locuitori, în 2015 – 29,2 la 100 mii locuitori. Mortalitatea populației prin diabet zaharat se menține la aceleași valori pe parcursul anilor 2015 și 2016 – 11,5 la 100 mii locuitori.

Două din fiecare cinci femei cu diabet zaharat sînt de vîrstă reproductivă, reprezentînd peste 60 de milioane de femei din întreaga lume. Femeile cu diabet zaharat au mai multe dificultăți de concepere. Fără planificare înainte de concepere, diabetul de tip 1 și de tip 2 pot genera un risc semnificativ de mortalitate și morbiditate maternă și infantilă. Aproximativ una din șapte nașteri este afectată de diabetul gestațional, ceea ce este o amenințare severă și la adresa sănătății materne și a copilului.

Pînă la 70% din cazurile de diabet zaharat de tip 2 ar putea fi prevenite prin adoptarea unui stil de viață sănătos. Femeile și fetele sînt persoanele-cheie în adoptarea unui stil de viață sănătos pentru a-și îmbunătăți sănătatea și bunăstarea viitoarei generații.

Diabetul este a noua cauză principală de mortalitate la femei la nivel global, cauzînd anual 2,1 milioane de decese. Peste 199 de milioane de femei sunt diagnosticate cu diabet zaharat și se estimează că acest număr va crește la 313 milioane pînă în 2040. Rolul gender influențează vulnerabilitatea femeilor, afectează accesul lor la serviciile de sănătate și comportamentul lor față de sănătate, amplifică impactul diabetului asupra lor şi a copiilor. În anul 2013, 79 000 de copii au dezvoltat diabet zaharat de tip 1, 21 milioane de nou-născuţi sunt afectaţi la naştere de diabet zaharat matern (preexistent sau din timpul sarcinii).

Ziua Mondială a Diabetului este marcată în fiecare an la 14 noiembrie, la iniţiativa Federaţiei Internaţionale de Diabet (IDF), cu sprijinul OMS, de către toate asociaţiile membre a IDF, furnizorii de servicii de sănătate, cît şi de persoanele afectate de diabet, fiind cea mai mare campanie mondială de informare despre această maladie necruțătoare – diabetul.

Foto: doc.ro

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture