Municipalitatea demarează astăzi procedura de procurare, în regim de urgență, a testelor la COVID – 19 pentru cadrele didactice
Municipalitatea demarează astăzi procedura de procurare în regim de urgență, prin contract de mică valoare, a testelor la COVID – 19 pentru cadrele didactice. Anunțul a fost făcut la ședința operativă de astăzi a Primăriei de către șeful interimar al Direcției generale sănătate și asistență socială, Boris Gâlcă, transmite tv8.md.
„Astăzi vom demara procedura de procurare în regim de urgență prin contract de mică valoare, conform legislației, a testelor pentru testarea cadrelor didactice. Imediat vom organiza o licitație. Ne-am dori ca aceasta să fie și cu participare internațională, pentru a procura teste la prețuri cât mai atractive”, a spus Boris Gâlcă.
Potrivit funcționarului, urmează să fie definitivat, împreună cu Direcția educație, mecanismul și modalitatea de testare a cadrelor didactice. Astfel că, cel mai probail, angajații din sistemul educațional vor fi testați la coronavirus la centrul medical mai apropiat de instituția de învățământ.
Boris Gâlcă susține că astăzi incidența la coronavirus de 167 de cazuri la o populație de 100 de mii, iar la asistența medicală primară sub supraveghere sunt 3 789 de persoane cu forme ușoare.
Așa cum a stabilit vineri Comisia Extraordinară de Sănătate Publică, pe teritoriul municipiului Chișinău este valabil „codul roșu” de pericol de infectare cu coronavirus.
De la începutul pandemiei, de COVID – 19 s-au îmbolnăvit circa 110 mii de locuitori ai Capitalei, iar 1939 au murit în urma complicațiilor provocate de boală.
Primăria municipiului Chișinău a anunțat zilele trecute că va aloca din buget trei milioane de lei din cheltuieli aprobate pentru combaterea și prevenirea virusului COVID-19, pentru procurarea testelor de diagnostic pentru detectarea coronavirusului, care ar urma să fie aplicate gratuit cadrelor didactice și personalului auxiliar nevaccinat din instituțiile municipale publice de învățământ preuniversitar. Testele procurate urmează să fie utilizate „la necesitate”, se arată în decizia de vineri, 3 septembrie a CESP.
Chiar și așa, autoritățile municipale susțin că vor continua să desfășoare acțiuni pentru a convinge cadrele didactice sceptice la vaccinare, să și-l administreze totuși. Astfe, direcția generală asistență socială și sănătate va asigura deplasarea echipelor mobile de medici și alt personal medical în instituțiile de învățământ preuniversitar din municipiul Chișinău pentru activități de comunicare și informare despre beneficiile de vaccinare anti COVID. Mai mult, va asigura vaccinarea cadrelor didactice la locul de muncă.
„Conducătorii tuturor instituțiilor publice și private de pe teritoriul municipiului Chișinău, inclusiv a instituțiilor de învățământ preuniversitar, vor intensifica acțiunile de comunicare, informare și convingere a angajaților pentru vaccinarea împotriva noului coronavirus, în scopul întreruperii lanțului de transmitere a infecției COVID-19”.
Ministra Sănătății, Ala Nemerenco a anunțat săptămâna trecută despre faptul că lucrătorii din educație, dar și personalul auxiliar care refuză să se vaccineze, deși nu au niciun motiv din punct de vedere medical, vor trebui să prezinte o dată la două săptămâni un test negativ la cornavirus, pe care să îl facă din resursele financiare proprii.
Decizia a stârnit numeroase controverse, iar primarul Ion Ceban a spus atunci că decizia nu va fi aplicată pe teritoriul municipiului Chișinău.
Foto: tv8.md.
Comentariile sunt închise