Kremlinul a anunţat marţi numirea unui nou negociator-şef pentru conflictul din estul Ucrainei, Dmitri Kozak, vechi apropiat al preşedintelui rus, într-un moment de relansare a procesului de pace, informează AFP.
Astfel, Dmitri Kozak îl înlocuieşte pe Vladislav Surkov, personalitate enigmatică şi arhitect al „verticalei puterii” lui Vladimir Putin. Un apropiat a vorbit despre plecarea lui Surkov încă în urmă cu trei săptămâni, fără ca Preşedinţia rusă să confirme până acum acest lucru.
Şeful-adjunct al administraţiei prezidenţiale, Dmitri Kozak, 61 de ani, „a fost însărcinat cu un nou rol şi va continua să fie însărcinat cu problemele ucrainene”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, în timpul unei conferinţe de presă telefonice.
Kozak este un apropiat al lui Vladimir Putin din anii 1990, când cei doi lucrau la primăria Sankt-Petersburgului. Ulterior, Kozak s-a ocupat de campania pentru realegerea preşedintelui rus în 2004, apoi a fost responsabil pentru şantierele Jocurilor Olimpice de la Soci din 2014.
După anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia, în 2014, Kozak este una dintre personalităţile ruse plasate pe lista de sancţiuni a UE.
În 2019, el a participat la negocieri ruso-ucrainene care au dus la un amplu schimb de prizonieri.
După alegerea la preşedinţia Ucrainei a lui Volodimir Zelenski, în aprilie 2019, s-a făcut simţită o destindere a relaţiilor cu Rusia, acuzată de Occident şi Kiev că îi susţine pe separatişti, ceea ce Moscova a dezminţit categoric.
Andrii Iermak, numit marţi şef al administraţiei prezidenţiale ucrainene şi până acum negociator-şef pentru relaţiile cu Rusia, şi-a exprimat mulţumirea luni cu privire la înlocuirea aşteptată a lui Surkov cu Dmitri Kozak. „Cred că el (Kozak) este mai înclinat spre dialog. Acolo unde am fost în contact, pot să spun că dialogul era constructiv”, a susţinut Iermak pentru Interfax-Ucraina.
Vladislav Surkov, a cărui nouă funcţie nu a fost anunţată de Kremlin, este unul dintre personajele cele mai problematice din anturajul lui Putin. Surkov este pentru mulţi opozanţi un fel de „oaie neagră”, pentru că tocmai el este cel care a organizat din cadrul administraţiei prezidenţiale, la începutul anilor 2000, sistemul Putin, cu mass-media sub control, o opoziţie docilă în parlament şi reprimarea contestării publice. El este artizanul acestei „verticale a puterii” ferme, construită ca reacţie la crizele din anii 1990.
Potrivit unui apropiat, politologul Aleksei Cesnakov, Surkov a decis să se retragă „pentru a medita”.
Sursa: agerpres.ro
Comentariile sunt închise