În Republica Moldova cheltuielile sunt mai mari decât veniturile, cel puțin asta reese din datele prezentate de Biroul Național de Statistică, scrie Unimedia.
Potrivit BNS, în cel de-al doilea trimestru al anului 2017, veniturile populaţiei au constituit în medie 2227 de lei lunar per persoană, în creştere cu 9,8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.
Cheltuielile medii lunare de consum ale populaţiei în trimestrul II al anului curent au constituit în medie 2245,3 lei per persoană, în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut cu 8%. Astfel cheltuielile sunt mai mari cu 18,2 lei, decât veniturile.
În mediul rural, cea mai importantă sursă de venit la fel este activitatea salarială (31,1%), dar contribuţia este de 1,8 ori mai mică decît în mediul urban. Totodată, veniturile obţinute din activitatea individual agricolă au asigurat 13,8% din totalul veniturilor disponibile.
Populaţia rurală în comparaţie cu cea urbană este dependentă într-o proporţie mai mare de transferurile din afara ţării, ponderea acestora în venituri fiind de 23,3% faţă de 12,2% în cazul populaţiei din mediul urban. În afară de aceasta, pentru populaţia rurală este caracteristică o pondere mai mare şi a prestaţiilor sociale, contribuţia acestora fiind de 24,3%, comparativ cu 19,7% în mediul urban.
Cea mai mare parte a cheltuielilor, 44,3%, este destinată consumului alimentar. Pentru întreţinerea locuinţei o persoană în medie a alocat 18,4%, iar pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte – 10,4%.
Celelalte cheltuieli au fost direcţionate pentru sănătate – 5,5%, comunicaţii – 4,5%, transport – 3,9%, dotarea locuinţei – 3,8% și învăţământ – 0,5%.
Comentariile sunt închise