Moldovenii nu prea iubesc să citească, în special tânăra generație, care în loc de cărți preferă noile tehnologii. Este opinia scriitorului și profesorului universitar, Antol Moraru. În cadrul emisiunii „Față-n față” de la postul de televiziune BTV, el a declarat că fenomenul internetului se lasă tot mai binevenit în rândul studenților, chiar și la orele de curs. Culmea este că tinerii nu simt necesitatea de a citi sau mai ales, să dea bani pentru a cumpăra o operă litetrară. Ei ar prefera mai curând o bere, decât o carte.
„Acuma dacă întrebi studenții mei, nu toți, doar câțiva. Dacă îi întrebi când a avut loc un eveniment, imediat încep să butoneze și caută. Ar trebui să cauți în memorie dar pentru asta trebuie să faci lectură. Mi se pare că spusa lui Ray Bradburyi ni se potrivește mănușă. El spunea, nu e neapărat nevoie să arzi cărțile ca să distrugi o cultură, este destul ca oamenii să nu citească. În mare parte, la noi, dacă ai întreba pe cineva, de ce nu cumperi un ziar sau o carte, îți va spune că nu are bani. Dar la momentul în care va fi pus să cumpere o carte sau o bere, va cumpăra o bere. Pentru asta va găsi bani.”
Anatol Moraru a adăugat că de vină ar fi indiferența oamenilor pentru cultură, dar și nepăsarea statului, care nu se preocupă de dezvoltarea intelectuală a noii generații.
„Asta trebuie să se implice toată lumea, mai ales statul, care nu neapărat să dea numai bani scriitorilor. E bine să dirijeze cultura și să dea bani pentru cultură și pentru cultivarea generației, pentru că acesta este viitorul unui stat.”
Potrivit unui studiu realizat acum doi ani, doar 10 moldoveni din 100 citesc în fiecare zi, iar 12 la sută de câteva ori pe săptămână. Alţi 25 la sută dintre cei care au participat la sondaj au spus că citesc o dată pe lună sau mai rar, iar 48 la sută dintre intervievaţi au menţionat că lectura nu este pasiunea lor şi nu-și amintesc despre faptul când au citit ultima dată o carte.
Foto: respirotime.ro
Comentariile sunt închise