Moldova, prin ochii unui grup de turiști polonezi: „Țara asta are mari probleme de identitate”

Au venit să viziteze Moldova, dar nu și-au îndeptat pașii spre crame, mănăstiri sau rezervații naturale. Este vorba despre 30 de turiști din Polonia care și-au propus să descopere patrimoniul cultural al țării noastre din perspectiva monumentelor arhitecturale cu vechime seculată. Profesori, jurnaliști, activiști civici, ghizi turistici, de 8 ani deja, pornesc la drum în țări precum Ucraina, Belarus, pentru a surprinde  elemente culturale neștiute sau uitate. Anul acesta, traseul a inclus Moldova și Ucraina ca destinație, relatează agora.md

Pentru cei mai mulți dintre ei, Moldova era o țară absolut necunoscută. Totuși, cultura și tradițiile regionale i-au încântat pe vizitatori.

Stranie, pe alocuri de neînțeles, pe alocuri paradoxală, Moldova și-a întâmpinat oaspeții cu copii fluturându-le în semn de salut prin satele moldovenești și cu pereți pe care era scris cu litere enorme că „Tinerii Iubesc Moldova”.

Mare a fost uimirea vizitatorilor când au descoperit în Moldova o „mică Polonie”, în satul Rașcov din stânga Nistrului. Aici s-au păstrat ruinele uneia dintre cele mai mari sinagogi din Republica Moldova, construită în sec. al XVIII-lea și distrusă pe timpul puterii sovietice. Grandoarea care se ascundea în spatele acestor ruini, i-a impresionat pe oaspeții polonezi, iar cei mai curajoși dintre ei au riscat să escaladeze sinagoga-fortăreață, pentru a savura pe deplin peisajele  din împrejurimi.

În timpul vizitei pe meleagurile noastre, polonezii au reușit să-și creeze o impresie despre țara în care trăim. Oaspeții au remarcat faptul că foarte puțini moldoveni cunosc limba engleză, iar calitatea serviciilor prestate pentru nișa medie a societății este destul de scăzută.

Potrivit lor, Moldova încă are probleme de identitate, iar unul dintre principalele aspecte care favorizează acest lucru este aprecierea insuficientă a valorilor culturale unice.

Conform Biroului Național de Statistică în anul 2018 numărul de traversări ale frontierei de stat de către cetățenii străini, la intrarea în Republica Moldova a totalizat 4,3 mln. de persoane. Cei mai mulți cetățeni străini sunt din România (58,2%), urmată de Ucraina (24,7%) și Federația Rusă (7,4%), pe când Polonia ocupă abia locul 11 în acest clasament (doar 0,4%).

Sursa: agora.md

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture