Ieri, la 27 mai, Republica Moldova a înregistrat alte 232 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, al doilea cel mai negativ bilanț la două luni și jumătate de la declanșarea pandemiei. Această statistică plasează țara noastră pe locul 2 în Europa la capitolul infectări, raportat la populație, în ultimele 24 de ore, relatează cotidianul.md
Bilanțul, care ne plasează la coada Europei în felul în care am gestionat pandemia, vine pe fondul unor relaxări masive în majoritatea statelor europene a restricțiilor impuse anterior. În cele mai multe țări s-au redeschis restaurantele și terasele, cu măsuri de distanțare socială, iar state precum Germania sau Cehia au reluat deja și competițiile sportive, printre care și meciurile de fotbal.
În același timp, Republica Moldova ia în calcul astfel de măsuri de relaxare abia la 15 iunie, chiar dacă starea de urgență a început în țara noastră la 17 martie, adică practic în aceeași perioadă cu peste 90% din statele europene.
Iar acest lucru este explicabil, în condițiile în care, în ultimele 24 de ore, Republica Moldova a înregistrat cele mai multe cazuri de infectare din Europa, raportat la populație, după Belarus.
Astfel, cu 232 de noi cazuri, Moldova a înregistrat o medie de 66 de cazuri la un milion de locuitori. Mai rău lucrurile stau doar în Belarus, care a înregistrat 94 de cazuri la un milion de locuitori (897 în total), cu precizarea că această țară nu a instituit nici pe o clipă stare de urgență, iar măsuri restrictive aproape că nu s-au aplicat.
Cât de grave sunt lucrurile în țara noastră în acest moment o arată și statisticile din ultimele două săptămâni, când Republica Moldova a fost de fiecare dată pe locul 4 la infectări raportat la populație. Spre exemplu în săptămâna 18-24 mai, Moldova a fost depășită doar de Belarus, Rusia și Suedia.
În ultimele 24 de ore Moldova a depășit însă aceste state, în condițiile în care Rusia a avut 57 de infectări la un milion de locuitori (8.338) în total, iar Suedia 63 de noi cazuri la un milion de locuitori (648 în total).
Situația este mult mai gravă și decât în țările vecine. Astfel, România a înregistrat 8,5 cazuri la un milion de locuitori (165 în total), iar Ucraina 7,8 infectări la un milion de locuitori (321 în total).
Despre cât grav stau lucrurile vorbește și comparația cu 10 state europene, cele mai apropiate ca populație de Republica Moldova din Europa. Astfel, țara noastră a înregistrat de 2,5 ori mai multe cazuri decât Bosnia Herțegovina (19), Macedonia de Nord (25), Croația (zero), Estonia (6), Lituania (8), Slovacia (2), Slovenia (2), Letonia (4), Albania (21) și Georgia (3), adunate la un loc.
În ultimele 24 de ore, aceste țări au înregistrat 90 de cazuri toate împreună, față de 232 ale Republicii Moldova.
Că trendul este unul extrem de grav o demonstrează și statisticile din ultimele două săptămâni, când Republica Moldova a înregistrat de fiecare dată mai multe cazuri decât toate țările europene cu care se poate compara ca populație la un loc.
Iar o ultimă statistică relevantă pentru cât de grave sunt astăzi lucrurile în Republica Moldova e și cea care ține de mortalitate raportat la populație. Moldova a ajuns, pe fondul unei creșteri semnificative a deceselor în ultimele 2 săptămâni, pe locul 19 în lume, cu 75,3 decese la un milion de locuitori. Luni ne situam pe poziția a 20-a, sâmbătă pe a 21-a, iar cu 10 zile în urmă pe locul 30.
Sursa: cotidianul.md
Comentariile sunt închise