Moldova nu va primi din partea UE 27 milioane euro
Republica Moldova nu va primi din partea UE 27 milioane de euro pentru reforma justiției, despre aceasta scrie portalul de știri News Maker, citând surse inclusiv din cadrul structurilor Guvernului.
Înghețarea finanțării ar fi fost cauzată de faptului că Uniunea Europeană nu vede niciun progres în reformarea sistemului judiciar al țării. Ministerul Justiției nu știe încă despre decizia de la Bruxelles. În UE, între timp, se vorbește deschis despre criza de încredere în relațiile cu Chișinăul.
Oficial, UE nu a anunțat încă autorităților moldovenești cu privire la decizia luată – acest lucru se va face în viitorul apropiat.
Ajutorul bugetar sectorial care vizează reformarea sistemului judiciar a fost de 58,2 milioane de euro, din care 15 milioane de euro au fost alocate în noiembrie 2013. Alte 13,2 milioane de euro au fost primite în luna august 2014. A treia tranșă era de 14,057 milioane de euro, iar cea de-a patra tranșă – 13,067 de milioane de euro.
Astfel ultimele două tranșe de 27,124 de milioane de euro nu vor ajunge în Moldova, a declarat una dintre sursele News Maker, citat de unimedia.
Strategia de reformare a justiției moldovenești a fost concepută pentru perioada 2011-2016. A fost prelungită până la adoptarea unei noi strategii. Sursa NM a menționat că a fost înființat un grup de lucru pentru a dezvolta această strategie, dar a avut o singură întâlnire. Noua strategie nu a fost dezvoltată încă.
Ministerul Justiției, potrivit sursei citate, nu a respectat toate prevederile prevăzute de strategia de reformare a justiției. În special, Protocolul nr. 12 la Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, care asigură egalitatea, nu a fost ratificat. De asemenea, nu au existat amendamente la Constituție, modificând principiul numirii judecătorilor și membrilor Consiliului Superior al Magistraturii.
„Nu este vorba despre cantitate, ci despre calitatea justiției. În loc de progres, vedem o regresie: nu există nicio independență a sistemului judiciar”, a declarat pentru NM un oficial din structurile UE care a cerut să nu i se menționeze numele.
De asemenea, el a atras atenția asupra faptului că justiția în Republica Moldova este încă selectivă. Acest lucru este confirmat de procesele politice puternice, inclusiv de cazul grupului Petrenko.
Ministrului Justiției, Vladimir Cebotari, nu știe despre decizia UE. „Încă nu știm nimic despre asta. Prin urmare, nu putem comenta acest lucru”, a declarat ministrul pentru NM.
Comentariile sunt închise