Ministerul Sănătății își propun ca persoanele vaccinate în afara țării, să fie introduși în sistemul din Moldova
Anunțul a fost făcut de Secretara de stat a Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolaescu, în cadrul conferințe de presă.
În cadrul conferinței de presă organizate de Ministerul Sănății , Secretara de stat a Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolaescu, a declarat că cei de la minister își propun ca persoanele imunizate în afara țării, să fie introduși în sistemul din Moldova.
„Un aspect important care este în proces în derulare, cunoașteți că avem o categorie de persoane au benficiat de vaccin în afara țării, în cea mai mare parte în România, deci la moment suntem în proces de implementare a unei soluții astfel ca persoanele respective să fie înregistrate și în sistemul de evidență a vaccinărilor din Republica Moldova ca să avem date mai exacte pentru că estimativ acest procent estimativ connstituie în jur de 10% din populație și astăzi ei nu sunt reflectați în statistica pe care o prezentăm”, a declarat Secretara de stat a Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolaescu.
Menționăm faptul că în jur de 10 % din populația R. Moldova a fost imunizată anti-Covid-19 în afara țării. În acest context Svetlana Nicolescu a declarat că rata de imunizare a persoanelor din R.Moldova nu depășește pragul de 25 %.
Reamintim faptul că membrii Cabinetului de miniștri au aprobat la data de 06/05/2021 instituirea Registrului de stat de evidență a vaccinării împotriva COVID–19. Conform acestui document, urmează a fi elaborat un sistem informațional automatizat, care va conține informații despre pacienții imunizați și vaccinurile administrate, programarea pentru vaccinare și eliberarea certificatelor de vaccinare.
Conform documentului, Sistemul informațional automatizat „Registrul de evidență a Vaccinării împotriva COVID–19” (SIA RVC–19), va fi inclus în Registrul medical. Registrul va fi înregistrat drept proprietate a statului, se va afla în posesia Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și va fi deținut de Agenția Națională pentru Sănătate Publică.
La datele din Registrul de evidență a Vaccinării împotriva COVID–19 vor avea acces reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, ANSP, CNAM, prestatorii de servicii medicale, subdiviziunilor de sănătate ale autorităților administrației publice locale și centrale, ai Instituției publice Serviciul Tehnologia Informaţiei și Securitate Cibernetică, ai Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.
„Urmează să fie reglementat Certificatul de vaccinare împotriva COVID–19 și posibilitatea de eliberare al acestuia din Sistemul informațional automatizat „Registrul de evidență a Vaccinării împotriva COVID–19” (SIA RVC–19)”, se menționează în Nota informativă a proiectului.
Datele oficiale arată că de la începutul campaniei de vaccinare împotriva Covid-19 au fost administrate 1.409.239 de doze de vaccin.
Comentariile sunt închise