Despre descoperirea uneia dintre cele mai importante comori și grupul periculos care plănuia să-l omoare pe Papa Francisc

Postul de televiziune BTV vă propune spre vizionare cele mai importante evenimente ale zilei trecute reflectate în presa republicană.

Ministerul polonez al Apărării intenționează să ceară acces la armament nuclear printr-un program al NATO în cadrul căruia statele care nu dispun de capacități nucleare militare proprii acceptă amplasarea unor astfel de arme pe teritoriul lor, urmând ca acestea să fie utilizate în comun, a declarat ministrul adjunct al apărării polonez, Tomasz Szatkowski, potrivit The Guardian.

El a declarat că ministerul său examinează în prezent oportunitatea de a cere ca Polonia să fie inclusă în programul NATO de “schimb nuclear” în scopul consolidării capacităților de apărare ale țării, scrie Agerpres.

După afirmațiile făcute sâmbătă de Szatkowski la postul de televiziune privat Polsat, presa locală comentează că este prima oară când un oficial polonez declară că țara sa dorește să se alăture acestui program.

Din cele 28 de state membre ale NATO, doar trei sunt puteri nucleare — SUA, Franța și Marea Britanie — dar numai Statele Unite a oferit aliaților posibilitatea de a folosi aceste arme în comun în cadrul unui program de „schimb nuclear”.

Belgia, Germania, Italia, Olanda și Turcia sunt deja incluse în acest program, notează The Guardian.

independent.md

Peste 4.600 de migranți au fost salvați în Marea Mediterană, în largul coastelor libiene, de joi până sâmbătă, a anunțat centrul operațional al Gărzii de coastă italiene la Roma, scrie Descchide.md.

Doar sâmbătă, nouă operațiuni coordonate de acest centru au permis primirea a 1.123 de migranți ale căror șapte bărci pneumatice și două vase pluteau în derivă.

O mare calmă a permis în ultimele zile o accelerare a plecărilor din Libia spre coastele italiene cele mai apropiate.
Mai multe nave ale gărzii de coastă și marinei italiene, precum și nava militară germană Berlin, angajată în dispozitivul Eunavfor Med, au luat parte la aceste operațiuni de salvare.

În portul sicilian Catania, o navă militară italiană a debarcat sâmbătă 301 migranți, alți 800 fiind așteptați duminică în portul Reggio de Calabria.

Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) a estimat la sfârșitul lunii noiembrie că aproape 860.000 de persoane au sosit în Europa în acest an, adăugând că peste 3.500 de migranți au murit încercând să traverseze Mediterana.

deschide.md

Autoritățile susțin că au oprit un grup extrem de periculos care plănuia să-l omoare pe Papa Francisc (78 de ani).

Patru persoane au fost arestate de către polițiștii antitero în Italia și Kosovo, care îi monitorizau pe suspecți pe rețelele sociale, scrie click.ro.

Toate cele patru persoane aveau cetățenie în Kosovo dar există informații cum că aceștia ar avea legături cu Syria. Polițiștii spun că Papa Francisc a primit amenințări în care teroriștii susțineau că el va fi „ultimul Papă”, potrivitmirror.co.uk.

Mai mult, au existat amenințări și împotriva fostului ambasador al Statelor Unite ale Americii în Kosovo, iar persoanele arestate ar fi lăudat atentatele din Paris în urma cărora și-au pierdut viața 130 de oameni. După arestarea celor patru persoane, au urmat mai multe raiduri în orașele italiene Brescia, Vicenza și Perugia, dar și în Kosovo.
Polițiștii au dezvăluit faptul că „echipa de teroriști propaga ideologia jihadistă prin rețelele sociale”. Presupusul lider al grupului ar fi trăit în Italia înainte să fie arestat în Kosovo.

Adepții Statului Islamic au făcut numeroase amenințări la adresa Papei Francisc în ultimele luni, iar fanaticii îl acuză că ar fi „purtătorul falsului adevăr”.

Un alt atentat cu bombă împotriva lui a fost deturnat în luna ianuarie a acestui an, de către militarii filipinezi. Acesta ar fi fost organizat de către teroriștii jihadiști în Manila, capitala Filipinelor.

În acea perioadă, Suveranul Pontif declara că își încredințează soarta lui Dumnezeu, cu o singură doleanță: „Viața este în mâinile lui Dumnezeu. I-am spus Domnului, «Tu ai grijă de mine. Dar dacă este voia ta ca eu să mor ori ca ceva să se întâmple cu mine, îți cer un singur favor – să nu doară. Pentru că sunt un adevărat laș atunci când vine vorba de durerea fizică»”.

mesaj.md

Un bărbat a înjunghiat trei persoane într-o staţie de metrou din Londra înainte de a fi arestat de Poliţia londoneză. Poliţia a anunţat că tratează incidentul ca fiind unul „terorist”, scriemediafax.ro.

Un bărbat a suferit răni mai grave, dar viaţa lui nu este în pericol, a anunţat Poliţia londoneză, citată de CNN. Ceilalţi doi au suferit răni minore.Suspecul a fost dus la o secţie de Poliţie din Londra.

Potrivit unor martori citaţi de presa britanică, suspectul a strigat „asta este pentru Siria” în timpul comiterii atacului.

unimedia.info

La trei secole după ce a dispărut în adâncurile apelor caraibiene, epava legendarului galion spaniol San Jose, visul tuturor vânătorilor de comori, a fost descoperită în largul coastelor Columbiei, a anunțat sâmbătă președintele acestei țări, Juan Manuel Santos, conform AFP.

Aceasta este cea mai importantă comoară descoperită din istoria omenirii”, s-a entuziasmat Santos, care s-a deplasat la Cartagena, oraș în largul căruia a fost găsită epava.

Galionul s-a scufundat în anul 1708 în urma unei confruntări cu forțele navale britanice în bătălia de la Baru, în timpul Războiului Succesiunii Spaniole (1701-1712). Era principala navă a unei flote care transporta aur și argint din coloniile spaniole din America până în Spania, pentru regele Filip al V-lea.

Doar câțiva din cei 600 de membri ai echipajului de pe navă au reușit să se salveze în momentul naufragiului.
Vânătorii de comori de pretutindeni căutau această epavă de zeci de ani. Deși au fost descoperite multe alte epave, miticul San Jose continua să rămână ascuns, locația sa rămânând un mister.

O echipă de cercetători columbieni și internaționali, între care membri ai echipei care a găsit epava Titanicului în 1985, au studiat vânturile și curenții din Caraibe în 1708. Ei au studiat, de asemenea, arhivele coloniale spaniole și columbiene, în căutare de indicii.

Experții au confirmat în cele din urmă că San Jose a fost găsit la 27 noiembrie, într-un loc în care nicio săpătură nu reținuse atenția, a declarat președintele Santos.

Alte cinci alte epave au fost descoperite pe fundul oceanului în timpul acestor explorări.

Epava lui San Jose a fost găsită în apropiere de insulele Corales del Rosario, în largul Cartagenei. Nava a fost identificată datorită tunurilor sale de bronz unice, pe care erau gravați delfini.

În largul coastelor caraibiene ale Columbiei ar exista până la o mie de epave dar numai șase dintre ele transportau comori mari, a declarat pentru AFP antropologul Fabian Sanabria, adăugând că cea mai mare și cea mai râvnită era cea de pe San Jose.

Cantitatea și tipul de material nu lasă nici o îndoială cu privire la identitatea epavei”, a declarat Ernesto Montenegro, directorul Institutului columbian de Antropologie și Istorie.

Această descoperire este „un eveniment fără precedent” pentru Columbia, a punctat primarul orașului Cartagena, Dionisio Velez.

independent.md

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture