Majorări cu 30 la sută în restaurantele și localurile din Moldova, în urma scumpirii gazului

0
În contextul creșterii semnificative a prețurilor la gaze (de 2,4 ori – de la 4.64 lei/m3 la 11,08 lei/m3) și având în vedere că, Guvernul Republicii Moldova, nu ia în calcul măsuri de compensare pentru agenții economici, sectorul HoReCa se va lovi de o nouă criză. În prezent, în urma restricțiilor aprobate de către Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică, HoReCa activează la o capacitate de 30%. Asociația Națională ,,MĂR” trage un semnal de alarmă și atenționează că evenimentele din ultima perioadă ar putea duce la majorări de 30%  la produsele din localuri. 
,,Unitățile administrativ-teritoriale care au o populație mai mare, o activitate economică sporită și o centrare a unităților de alimentație publică, se află în Cod Roșu, care presupune: activitatea la 50% din capacitatea sălii de deservire, intrarea doar pe bază de certificat COVID, interzicerea evenimentelor private. Majorările în lanț, care se vor produce în urma scumpirii gazului, vor crește devizul de cheltuieli ale restaurantelor. Cheltuielile pentru serviciile comunale vor crește de minim 3 ori și vor ajunge să se reflecte în prețul produsului – se așteaptă majorări cu 30 la sută”– se arată în comunicatul Asociației Naționale a Restaurantelor și a Localurilor de Agrement din Moldova. 
Teoretic, introducerea cheltuielilor în prețul bucatelor ar acoperi sumele exorbitante pe care trebuie să le compenseze fiecare local.
În același timp, instituțiile de alimentație publică vor păstra aceeași capacitate de lucru, dar, vor avea mai puțini oaspeți.
,,Cetățenii se vor orienta spre acoperirea cheltuielilor primare, în special în perioada rece a anului, precum: achitarea serviciilor comunale, hrană, îmbrăcăminte și alte necesități personale. În prezent, o persoană cheltuie pentru divertisment (inclusiv frecventarea unităților de alimentație publică) 4% din venituri. Astfel, odată cu majorarea prețurilor în lanț, inclusiv majorarea prețurilor în restaurante, va scădea numărul consumatorilor și cecul mediu de consum.  În acest context, intervenția și suportul autorităților pentru un sector important al economiei este imperios necesar. Sperăm că autoritățile își vor revizui decizia de a nu subvenționa agenții economici și vor susține un sector al economiei, care în urma pandemiei este la limita falimentului”– se precizează în comunicat. 
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture