De mai bine de zece ani, în Republica Moldova există un serviciu național, destinat copiilor aflați în dificultate. Vorbim despre serviciul Asistență Parentală Profesionistă, instituit pe lângă direcţia asistenţă socială şi protecţia familiei. Acesta numără peste 300 de unităţi active, în 30 de raioane ale ţării. În municipiul Bălți însă, serviciul nu a fost dezvoltat. Informația a fost oferită de către președintele CCF Moldova, Liliana Rotaru, în cadrul emisiunii Față-n Față, de la postul de televiziune BTV.
„Acuma în țară sun aproape 1200 de copii care sunt în instituții rezidențiale, internate, orfelinate, case de copii. Să presupunem că 10-15 la sută au nevoie de servicii alternative, pentru că majoritatea au posibilitatea să revină în familia biologică sau extinsă, unii poate au statut de copil adoptabil și vor fi adoptați. Dacă ar fi să ne gândim la acest procent, ar fi în jur de 150 de copii, care au nevoie de asistenți parentali profesioniști. În orașul Bălți, 11 copii care sunt într-o instituție, au nevoie de asistență parentală profesionistă, inclusiv grupuri de frați. ”
Asistența parentală profesionistă presupune plasamentul în altă familie a copiilor, părinții cărora se confruntă cu diferite probleme: sunt bolnavi, dispăruți, privați de libertate, duc lipsuri materiale sau nu au abilități părintești.
Asistent parental profesionist poate deveni orice persoană, care doreşte şi dispune de capacităţile şi condiţiile necesare, de a lua în plasament temporar unul sau mai mulţi copii, pentru o perioadă de timp.
„Plasamentele pot fi diferite. Un copil poate să aibă nevoie de câteva zile de plasament, în familia asistentului parental profesionist. Altul, poate să aibă nevoie de o perioadă de până la 12 luni – plasament de scurtă durată. Cel de câteva zile, până la 45 de zile, este plasament în regim de urgență. Cel mai lung, mai mult de 12 luni, este plasamentul de durată, carte este planificat.”
Asistentul parental are carnet de muncă, salariu, alocație de îngrijire a copilului și poliță de asigurare medicală. Nu asta însă a determinat-o pe Rodica Musteață să devină asistent parental profesionist acum doi ani, ci dorința de a schimba viața unor micuți.
„Am luat trei copii în plasament, doi frățiori, pe atunci, o fetiță de 1.5 ani, altul de 3.5 luni și o fetiță de 2.8 ani. După doi ani, am luat sub tutelă o fetiță de 1,3 ani. Am o prietenă, care a locuit în satul Drochia și a înfiat o fetiță cu mulți ani în urmă. Au crescut-o mare, au măritat-o. Apoi, tot așa, au rămas singuri, iar acum au decis să devină asistenți parentali și au luat trei băieți.”
Asistentul parental profesionist este remunerat lunar, cu un salariu de la 1800 până la 2400 de lei, beneficiind și de o alocație lunară, pentru întreținerea copilului și procurarea obiectelor necesare în sumă de circa 1200 de lei. Salariul este același, chiar dacă asistentul are la îngrijire 3 copii. Liliana Rotaru, a menționat, că în prezent, se lucrează la acest capitol, dar și la majorarea alocațiilor lunare.
Comentariile sunt închise