Liberalii gata să facă alianță cu cei 14 foști comuniștii
Consiliul Republican al Partidului Liberal a decis să negocieze formarea unei majorități parlamentare „cu toți deputații care susțin cursul european și implementarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană”.
Potrivit liderului liberal, Mihai Ghimpu, tărăgănarea liberal-democraților „poate duce la alegeri parlamentare anticipate și la aprofundarea crizei din R. Moldova”.
Întrebat dacă liberalii vor vota pentru candidatura lui Vladimir Plahotniuc la funcția de premier, Ghimpu a spus că „noi din 2009 mergem cu Filat și Plahotniuc, alții până ce-a fi nu sunt”.
„Noi nu ne orientăm după persoane, ci după cauza națională. Avem o realitate și, ne place sau nu, asta e”, a spus Ghimpu, adăugând că s-au vehiculat mai multe nume la funcția de premier – Marian Lupu, Andrian Candu și Plahotniuc.
Mihai Ghimpu spune că cei 14 transfugi comuniști „nu se mai numesc comuniști” și a întrebat „de ce să respingi o mână care vrea să dea ajutor” cursului european al R. Moldova?
„Noi nu vom participa la vot, noi pentru programul lor, pentru interesele lor. Ei – pentru ale republicii, cursul european care noi îl promovăm și n-am reușit să-l implementăm. Ne-am ocupat cu furtul, cu contrabanda, cu băncile. Și ei vin să susțină cursul european, implementarea acordului de Asociere, reforme, procuratură, justiție. De ce să respingi o mână care vrea să-și dea un ajutor într-un lucru bun? De-acum ei nu se mai numesc comuniști. Dar, la urma urmei, cum să vă spun, au fost ei comuniști cum am fost și eu”, a explicat Ghimpu.
Totodată, liberalul crede că, după decizia Curții Constituționale, șeful statului Nicolae Timofti nu ar mai avea motive să respingă candidatura lui Plahotniuc la funcția de premier.
Ghimpu pledează și pentru continuitate în viitorul guvern, în sensul că ministerele care le-au revenit anterior liberalilor să le rămână tot lor.
„Am înțeles că PLDM are astăzi ședință. Poate vin să fim iar PL, PLDM și PD”, a îndemnat Mihai Ghimpu.
Menționăm că cei 35 de deputați democrați, foști comuniști și neafiliați, reuniți într-o platformă social-democrată, împreună cu liberalii și cei trei deputați din grupul Leancă au în total 51 de mandate, suficiente pentru a învesti un nou guvern.
Comentariile sunt închise