Câți bani au fost achitați în vânt pentru gaze

Din cauza menținerii unui tarif nejustificat de înalt la gaze, consumatorul acestui combustibil a achitat cu circa un miliard de lei mai mult, afirmă expertul în economie Veaceslav Ioniță, scrie Sputnik.

În ultimii ani conjunctura pieței resurselor energetice primare a fost favorabilă pentru consumatorul moldovean. După creșterea prețului la petrol în anii 2011 — 2014 pînă la 110 dolari pentru un baril, în anul 2015 a urmat o scădere vertiginoasă pînă la 50 de dolari, care a continuat și în anul 2016.

Potrivit economistului Veaceslav Ioniță, acest fapt neplăcut pentru petroliști a generat reducerea prețului altor resurse energetice: gaze, electricitate, benzină, combustibil pentru motoare diesel, energia termică. Din calculele economistului, reiese că, în legătură cu scăderea prețurilor pe piața internațională, Moldova a economisit din importul de resurse energetice sute de milioane de dolari.

„Noi am economisit din importul de resurse energetice un milion și jumătate de dolari. Aici intră și electricitatea, și energia termică, și produsele petroliere. Deoarece anterior toate resursele energetice pe care le importam anual costau 1,2 miliarde de dolari, iar acum doar 700 de milioane”, a menționat expertul.

De ce toate aceste ieftiniri nu s-au răsfrînt asupra consumatorului? Potrivit expertului, există cîteva cauze.

„În anul 2016 ANRE a adoptat tariful la gaze reieșind din faptul că prețul importului acestora constituia peste 200 de dolari pentru 1000 de metri cubi. Însă ulterior petrolul s-a ieftinit și mai mult, la fel și gazul natural. În facturile consumatorilor era indicat tariful de 200 de dolari, însă „Gazprom”-ul, în fiecare lună, ne livra gaze cu un preț tot mai mic și mai mic, pînă cînd acesta a ajuns la 170 de dolari”, a menționat Ioniță.

În al doilea rînd, a menționat expertul, la calcularea tarifului la gaze a fost luat cursul dolarului egal cu 21 de lei. Însă în 2017 dolarul american a început să scadă, în timp ce tariful așa și nu a mai fost recalculat.

„Dacă pînă în decembrie 2016 cursul unui dolar era aproape de 21 de lei, în anul 2017 s-a produs o devalorizare a acestei valute, ajungînd la un curs real de mai puțin de 17 lei, deci gazele erau procurate la mai puțin de 200 de dolari. Reiese că doar în acest sezon de încălzire oamenii vor achita pentru gaze mai mult cu un miliard de lei”, a concluzionat economistul.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture