ÎNTORSĂTURĂ NEAȘTEPTATĂ ÎN CAZUL NADIEI SAVCENKO.AFLĂ ULTIMA HOTĂRÂRE
NADIA SAVCENKO AR PUTEA FI ELIBERATĂ LA SCHIMB
Femeia pilot ucraineană Nadia Savcenko, ce a fost condamnată recent la 22 de ani de închisoare de un tribunal din Rusia pentru complicitate la uciderea a doi ziariști ruși în vara anului 2014 în estul Ucrainei, ar putea fi dată la schimb contra traficantului de arme Viktor Bout și pilotului Konstantin Iaroșcenko, doi cetățeni ruși ținuți închiși în prezent în SUA, relatează marți Interfax, citată de Agerpres.
„La ora actuală se duc consultări, inclusiv pe canale confidențiale, în vederea eliberării Nadiei Savcenko prin intermediul unui schimb. Partea rusă a propus o listă a concetățenilor săi în schimbul eliberării cărora este dispusă să o lase în libertate pe femeia pilot ucraineană”, a declarat agenției de presă menționate o sursă „bine informată”.
Pe lista respectivă figurează omul de afaceri Viktor Bout și pilotul Konstantin Iaroșcenko, condamnați în SUA la închisoare pe termen lung, precum și o serie de cetățeni ruși despre a căror activitate „nu prea se vorbește în mod public”, a indicat sursa citată, sugerând că ar putea fi vorba de agenți de informații.
Savcenko „își va ispăși pedeapsa”, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, după ce autoritățile de la Kiev s-au arătat dispuse la un schimb de prizonieri. Președintele ucrainean Petro Poroșenko a propus Moscovei ca în schimbul Nadiei Savcenko să elibereze doi ruși, care, potrivit Kievului, ar fi membri ai serviciilor de informații militare ruse (GRU), capturați și ținuți închiși de mai multe luni în Ucraina.
Declarația lui Peskov a fost catalogată de unii analiști ruși drept o reacție nervoasă după ce lidera partidului ucrainean Batkivșcina (Patria), fostul premier Iulia Timoșenko, dezvăluise sâmbătă dimineață existența unei presupuse înțelegeri între președintele rus Vladimir Putin, cancelarul german Angela Merkel și președintele american Barack Obama ca Nadia Savcenko să fie eliberată în termen de două săptămâni.
digi24.ro
RAPORT OXFAM: ȚĂRILE BOGATE TREBUIE SĂ ACCEPTE MAI MULȚI REFUGIAȚI
Ţările bogate au reinstalat doar o fracţiune dintre cei aproape cinci milioane de refugiaţi provenind din Siria, a anunţat marţi ONG-ul britanic Oxfam într-un raport în care îndeamnă aceste ţări să accepte mai mulţi refugiaţi, relatează AFP online.
ONG-ul le cere ţărilor bogate să accepte cel puţin 10% dintre cele 4,8 milioane de persoane care au fugit din calea războiului din Siria şi care au fost înregistrate în regiune.
Însă, până în prezent, ţările bogate au reinstalat doar 67.100 de persoane, reprezentând 1,39% dintre refugiaţi, potrivit Oxfam.
Organizaţia a publicat acest raport înaintea Conferinţei Internaţionale sub egida ONU prevăzute miercuri la Geneva, în cadrul căreia ţările participante urmează să fie îndemnate să creeze locuri în vederea reinstalării unor refugiaţi sirieni.
Marea majoritate a refugiaţilor se află în ţările vecine Siriei, devastată de un război care a intrat în al şaselea an.
Potrivit Oxfam, doar trei ţări bogate – Canda, Germania şi Norvegia – au făcut mai mult decât ceea ce era necesar să facă – în funcţie de situaţia lor economică – în primirea permanentă a unor refugiaţi.
Alte cinci ţări – Australia, Finlanda, Islanda, Suedia şi Noua Zeelandă – s-au angajat să facă mai mult cu 50% decât le revine, iar alte aproximativ 20 de ţări analizate de Oxfam se află sub aşteptări.
Astfel, Franţa s-a angajat până în prezent să primească 1.000 de refugiaţi sirieni, reprezentând 4% dintre cei 26.000 de oameni pe care urmează să-i primească în principiu.
Statele Unite – care au reinstalat 1.812 refugiaţi sirieni şi au anunţat că vor primi alţi 10.000 – s-au angajat la un nivel de 7% din cei aproximativ 171.000 de refugiaţi consideraţi drept partea lor.
Olanda a atins, de asemenea, 7%, Danemarca 15%, iar Marea Britanie un nivel de 22%, potrivit Oxfam.
mediafax.ro
RUSIA ARE APROBAREA UNESCO PENTRU DEMINAREA PALMIREI
Rusia are aprobarea UNESCO pentru a elimina minele de teren din siturile antice ale orasului sirian Palmira, a anuntat marti presedintele Vladimir Putin, informeaza Agerpres citand agentia DPA.
El a declarat ca a primit aprobarea in timpul unor convorbiri telefonice cu directorul general UNESCO Irina Bokova si presedintele sirian Bashar al-Assad, a relatat agentia de presa Interfax.
Orasul din centrul Siriei Palmira, construit pe o oaza, este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO cu monumente de mii de ani.
Saptamana trecuta, fortele militare ruse au ajutat armata siriana sa elibereze orasul ocupat timp de aproape un an de gruparea terorista Statul Islamic care a aruncat in aer acolo mai multe monumente istorice.
Directia Generala a Antichitatilor si Muzeelor din Siria este optimista ca siturile antice distruse, printre care se numara templele lui Bel si Baal-Shamin, pot fi reconstruite in cinci ani.
„Mai mult de 80% din antichitatile de pe teritoriul muzeului au supravietuit si sunt intr-o stare satisfacatoare„, a anuntat directia in comentarii difuzate marti de agentia oficiala de presa rusa TASS.
UNESCO se pregateste sa examineze siturile din Siria pentru a intelege scopul efortului de restaurare, a declarat seful unitatii de raspuns de urgenta a UNESCO, Giovanni Boccardi, pentru DPA, adaugand ca organizatia pentru cultura a ONU a oferit 2,7 milioane de euro (3 milioane dolari) pentru finantarea lucrarilor de restaurare in Siria.
Luni, reprezentantul pentru cultura rus Mihail Svidkoi a declarat ca tara sa „va efectua cu siguranta restaurarea Palmirei. Aceasta problema a fost de mult timp discutata„.
Alti oficiali europeni s-au alaturat apelului pentru restaurarea Palmirei.
Primarul Londrei Boris Johnson a declarat presei locale ca Marea Britanie ar trebui sa ajute la reconstruirea Palmirei drept compensatie pentru raspunsul „ineficient” al tarii la criza din Siria, a relatat ziarul The Guardian.
hotnews.ro
COREEA DE NORD A MAI LANSAT O RACHETĂ
Coreea de Nord a lansat, marţi, o rachetă cu rază scurtă de acţiune în Marea Japoniei, transmite agenţia de presă sud-coreeană Yonhap, citând un responsabil din cadrul armatei, relatează „Le Figaro“.
Racheta a fost lansată din oraşul de coastă Wonsan şi a zburat deasupra mării pe o distanţă de 200 de kilometri înainte de a i se pierde urma, precizează Yonhap, potrivit Mediafax. Luni, ministrul nord-coreean de Externe, Ri Su-Yong, a avertizat că ţara sa poate lansa oricând un „atac nuclear preventiv“ împotriva Statelor Unite, subliniind că Peninsula Coreea este în pragul războiului din cauza manavrelor militare americano – sud-coreene.
„În momentul de faţă, s-a ajuns la situaţia în care în Peninsula Coreea poate izbucni oricând război din cauza activităţilor Statelor Unite, care efectuează manevre militare în condiţii reale“, a declarat Ri Su-Yong într-un interviu acordat agenţiei de ştiri ruse Tass.
„În pofida numeroaselor noastre avertismente, Statele Unite efectuează manevre militare fără precedent pe teritoriul Coreei de Sud; aceste exerciţii sunt îndreptate împotriva noastră. Coreea de Nord are o imensă capacitate militară şi poate face faţă unui război în orice condiţii“, a adăugat oficialul nord-coreean.
adevarul.ro
CENUȘĂ VULCANICĂ LA PESTE 10 KILOMETRI ÎN ATMOSFERĂ
Vulcanul Pavlof din Alaska continua să erupă, deversând lavă, iar o coloană de cenuşă vulcanică s-a ridicat până la 11 kilometri în atmosferă, a anunţat Observatorul Vulcanic din Alaska, relatează DPA online.
Un nor de cenuşă s-a extins până la peste 650 de kilometri nord-est, către interiorul Alaskăi, iar o alertă aeriană a fost deja emisă.
Pavlof, care a erupt de peste 40 de ori în trecut, este unul dintre cei mai activi vulcani de pe Arcul Aleutin, potrivit Observatorului.
Vulcanul, care a erupt ultima dată în 2014, s-a trezit la viaţă duminică după-amiază.
În total, în Alaska sunt activi 52 de de vulcani.
gandul.info
Comentariile sunt închise