În Moldova ,,reabilitarea” dependenților de droguri se face în pușcării

În Republica Moldova este mai avantajos să plasezi o persoană dependentă de droguri la pușcărie, decât să o tratezi. Tratarea acestor categorii de oameni necesită cheltuieli suplimentare. De această părere sunt unii medici narcologi și reprezentanți ai asociaților obștești de profil din Bălți. Afirmațiile au fost făcute de ei în cadrul unei mese rotunde, dedicate Zilei  Internaționale Împotriva Abuzului şi a Traficului Ilicit de Droguri.

Credeți că deținerea unei persoane în închisori, nu sunt cheltuieli suplimentare? Este mai ieftin să deții o persoană în închisoare, decât să-i acorzi asistență socială sau medicală. Este mai convenabil acest lucru să ții în detenție 5-6 ani o persoană, decât să-i acorzi aceste servicii. Este  lipsit de logică acest fapt, când aceste persoane în acestă perioadă sunt întreținute din banii contribuabililor”.

ONG-știi spun că acest lucru are loc din cauza legislației imperfecte, în care consumatorii sunt tratați pe același palier cu traficanții.

Din aceste aspecte aș dori să spun că noi avem foarte mult de lucru. În special, ceea ce privește acordare asisitenței psiho-sociale pentru consumatorii de droguri. Legea este puțin ambiguă. Legea recunoaște, că consumatorul de droguri este o persoană bolnavă, pe de o altă parte, impune niște pedepse. Acestea prevăd pedepsirea persoanei bolnave”. 

Orice pedeapsă, care este aplicată în Republica Moldova, în privința consumatorilor de droguri, sub formă de amenzi și ore de muncă în folosul comunității, este ineficientă. După aplicarea unor astfel de pedepse consumatorii vor  trece în umbră, de unde vor putea fi scoși cu greutate”.

Reprezentantul Inspectoratului de Poliție Bălți, Victor Jumiga a declarat, că în prezent persoanele, care au fost reținute pentru consumul de stupefiante, se aleg cu amenzi de la 400 până la 600 de lei.

”Consumatorii de droguri să aleg cu amenzi contravenționale. Care este valoare amenzilor? De la 400 la 600 de lei. Iar pentru înstrăinare pentru întreținerea speluncii și trafic este intentat dosar penal”. 

Conform datelor prezentate de asociașiile obștești, neoficial în municipiul Bălți sunt aproape 5 mii de consumatori de droguri. Datele oficiale însă arată, că numărul acestora este de o mie de persoane.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture