În mesajul său de Paşte Papa a propus anularea datoriilor ţărilor sărace

Papa Francisc a propus duminică, în cadrul mesajului său pascal, „reducerea” şi chiar „anularea” datoriei ţărilor sărace şi a lansat un apel la ridicarea sancţiunilor internaţionale şi la solidaritate în Europa în faţa pandemiei de coronavirus, transmite AFP.

În mesajul său de Paşte, citit în basilica Sf. Petru în absenţa credincioşilor, Papa a susţinut „relaxarea sancţiunilor internaţionale care împiedică ţările afectate să asigure sprijinul cetăţenilor lor” şi a lansat un apel la solidaritate internaţională „prin reducerea, dacă nu chiar anularea, datoriei care apasă asupra bugetelor ţărilor cele mai sărace”.

Într-o lume „oprimată de pandemie, în care marea noastră familie umană este pusă la grea încercare”, Papa a îndemnat să răspundem prin „contagiunea speranţei”.

De asemenea, Papa Francisc a făcut un apel la încetarea imediată a conflictelor din toate părţile lumii.

„Nu este vremea să continuăm să producem şi să traficăm arme, să cheltuim sume enorme care ar trebui folosite pentru a ajuta oamenii şi pentru a salva vieţi”, a mai susţinut liderul spiritual al celor 1,3 miliarde de catolici din toată lumea.

Papa a mai evocat în mesajul său situaţia din Yemen şi din Siria, precum şi din Irak şi Liban, conflictul israelo-palestinian, estul Ucrainei, „atacurile teroriste săvârşite împotriva atâtor persoane nevinovate” în Africa, drama migranţilor şi situaţia umanitară din nordul Mozambicului.

De asemenea, el a solicitat identificarea de „soluţii concrete şi imediate” pentru Venezuela, „pentru a putea acorda un ajutor internaţional populaţiei”.

Papa Francisc a lansat un apel şi pentru Europa care trebuie să-şi regăsească „spiritul concret de solidaritate care le-a permis (ţărilor europene) să-şi depăşească rivalităţile din trecut”, în special după cel de-al Doilea Război Mondial.

În faţa pandemiei mondiale, care a lovit dur ţări precum Italia, Spania sau Franţa, trebuie să recurgem „la soluţii inovatoare” şi să uităm „egoismul”.

Chiar dacă a anunţat un acord asupra unor fonduri de 500 de miliarde de euro, UE a apărut divizată în această criză. Ţările din sud, susţinând Italia şi Spania, doresc să instituie un sistem de mutualizare a datoriei publice (coronabonduri), însă nordul se împotriveşte, în special Germania şi Olanda, notează AFP.

„Fie ca oamenii vulnerabili, care populează oraşele şi periferiile din toate părţile lumii, să nu fie lăsaţi singuri”, s-a rugat Suveranul Pontif.

Papa Francisc s-a rugat şi pentru „persoanele în vârstă şi pentru persoanele singure”, „medici şi infirmiere”, „forţele de ordine şi militari” şi pentru toţi cei „care muncesc în spitale sau care trăiesc în cazărmi sau în închisori”.

„Pentru cei mai mulţi este un Paşte petrecut în singurătate, în doliu şi cu numeroase dificultăţi provocate de pandemie, suferinţe fizice şi probleme economice”, a mai suţinut el.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture