În anul 2020, exporturile moldovenești au scăzut cu circa 296 de milioane de dolari. Ce domenii au fost afectate

În anul 2020, exporturile moldovenești au scăzut cu circa 296 de milioane de dolari, susține expertul economic Veaceslav Ioniță. Acesta precizează că spre deosebire de crizele precedente, criza economică generată de pandemia din 2020, a lovit puternic Republica Moldova, scrie agora.md.

Potrivit lui Ioniță, valoarea totală a comerțului extern al Republicii Moldova, în ceea ce ține de volumul total al exporturilor și importurilor, este de opt miliarde de dolari. Comparativ cu crizele din 1998 – 1999, 2009, 2014-2015, când comerțul extern a scăzut de patru ori, în cazul crizei din 2020, au fost câteva aspecte mai diferite.

Economistul spune că anul 2020 a fost un an de criză, care a lovit puternic Republica Moldova, însă această criză a avut câteva elemente care o deosebesc de cele precedente. În timpul celorlalte crize scădea nivelul de credite, anul trecut, acestea din contra, au crescut. Anterior, scădeau rezervele valutare ale Băncii Naționale a Moldovei (BNM), din cauza că instituția era nevoită să intervină pe piața valutară. Lucrul acesta nu s-a întâmplat și în 2020. Totodată, era o tendință de depreciere a valutei și BNM era nevoită să vândă valută. Însă, anul trecut am avut un surplus de valută și banca centrală era nevoită să procure valută că leul moldovenesc, pentru a încetini aprecierea valutei naționale.

Potrivit analistului, unul dintre simptomele comune tuturor crizelor este scăderea volumului comerțului extern. În 1998-1999 acesta  s-a diminuat cu un miliard de dolari, în 2009 – cu aproape două miliarde de dolari, în 2014-2015 – la fel cu aproape două miliarde de dolari, iar în 2020 – cu 722 de milioane de dolari.

Ioniță precizează că exporturile moldovenești au înregistrat scăderi în toate crizele economice, dar în 2020, aceasta a fost una mai redusă, comparativ cu alte crize. Factorul care a influențat cel mai mult scăderea volumului de export este seceta din vara anului 2020. În urma acesteia, Republica Moldova a înregistrat cea mai dramatică scădere a producției agricole din istorie.

Analistul menționează principalele cinci ramuri ale economiei moldovenești, în care s-a resimțit diminuarea exporturilor. Este vorba de cerealele și semințe – cu 157 de milioane de dolari, automotive – cu 100 de milioane de dolari, produsele farmaceutice – cu 41 de milioane de dolari, îmbrăcăminte – cu 33 de milioane de dolari, tutun – cu 13,8 milioane de dolari. Astfel, mai mult de jumătate din scădere a fost determinată de seceta agricolă din anul trecut.

Totodată, în unele  ramuri au crescut exporturile, ca, de exemplu: uleiuri și grăsimi – 33,6 milioane de dolari, utilaje aeronautice – 15,6 milioane de dolari, fructe și nuci – 14,5 milioane de dolari, vehicule terestre – 6,6 milioane de dolari și reziduuri alimentare – 6,4 milioane de dolari.

Foto: agora.md.

Citește și

Comentariile sunt închise

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. AcceptăAflă mai multe

Hide picture